Održana promocija knjige pesama „Ljubavni abecedarij“ Tomislava Domovića

25/10/2019

U petak 25. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija knjige pesama „Ljubavni abecedarij“ Tomislava Domovića. O ovom delu, pored autora, govorio je Miroslav Aleksić, pesnik i kritičar. Moderator programa bila je Nataša Bundalo Mikić, a umuzičkom delu programa nastupio jekantautor Nemanja Nešić.

Pošto se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada na gostoprimstvu, kao i okupljenoj publici, Domović je rekao da bi iz svoje zbirke „Ljubavni abecedarij koju je ove godine objavila beogradska izdavačka kuća „Gramatik“, kao početno slovo izdvojio stih „Bog“. On je dodao da je pesnik na neki način posrednik između Boga i sveta,no ne bi, kako je rekao, sebe izdizao na toliku visinu, već neke druge pesnike.

Književnik Miroslav Aleksić rekao je da je Domovićeva pesnička zvezda na nebu bivše Jugoslavije bljesnula osamdesetih godina prošlog veka. Njegovi prvi nastupi i nagrade izdvojili su ga u odnosu na generaciju pesnika koji su dolazili posle njega.

Bio je neka vrsta pesničkog Džemsa Dina, buntovnik s razlogom ili bez njega,heretik na deset načina i kao takav ostao je do danas. Ništa u ovih 35 godina nije uspelo da ga pomeri na tom planu. On se menjao ne drastično poetički, sazrevao je, ali je ostao onaj Tomislav Domović koga sam upoznao 1985. godine na Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu – evocirao je Aleksić uspomene na poznanstvo sa autorom.

   O zbirci „Ljubavni abecedarij Aleksić je kazao da je ona  „mnogo više od trika“ te da ova knjiga jeste pojmovnik, leksikon pojmova o ljubavi, ali je pre svega koherentna, celovita knjiga poetizovane proze ili pesama u prozi i ima poseban pristup fenomenu ljubavi.

Na kraju promocije, Domović je čitao delove svoje knjige.

Tomislav Domović jedan je od najistaknutijih savremenih hrvatskih pesnika. Rođen je 1964. godine. Objavio je 12 knjiga poezije i zastupljen je u mnogim antologijama. Afirmaciju je na početku karijere, osamdesetih godina prošlog veka,sticao i na festivalima u Srbiji. Dobitnik je Prve nagrade Festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu i Pečata varoši sremskokarlovačke u Sremskim Karlovcima.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja