Одржана промоција књиге песама „Љубавни абецедариј“ Томислава Домовића

25/10/2019

У петак 25. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књиге песама „Љубавни абецедариј“ Томислава Домовића. О овом делу, поред аутора, говорио је Мирослав Алексић, песник и критичар. Модератор програма била је Наташа Бундало Микић, а умузичком делу програма наступио јекантаутор Немања Нешић.

Пошто се захвалио Културном центру Новог Сада на гостопримству, као и окупљеној публици, Домовић је рекао да би из своје збирке „Љубавни абецедариј коју је ове године објавила београдска издавачка кућа „Граматик“, као почетно слово издвојио стих „Бог“. Он је додао да је песник на неки начин посредник између Бога и света,но не би, како је рекао, себе издизао на толику висину, већ неке друге песнике.

Књижевник Мирослав Алексић рекао је да је Домовићева песничка звезда на небу бивше Југославије бљеснула осамдесетих година прошлог века. Његови први наступи и награде издвојили су га у односу на генерацију песника који су долазили после њега.

Био је нека врста песничког Џемса Дина, бунтовник с разлогом или без њега,херетик на десет начина и као такав остао је до данас. Ништа у ових 35 година није успело да га помери на том плану. Он се мењао не драстично поетички, сазревао је, али је остао онај Томислав Домовић кога сам упознао 1985. године на Фестивалу југословенске поезије младих у Врбасу – евоцирао је Алексић успомене на познанство са аутором.

   O збирци „Љубавни абецедариј Алексић је казао да је она  „много више од трика“ те да ова књига јесте појмовник, лексикон појмова о љубави, али је пре свега кохерентна, целовита књига поетизоване прозе или песама у прози и има посебан приступ феномену љубави.

На крају промоције, Домовић је читао делове своје књиге.

Томислав Домовић један је од најистакнутијих савремених хрватских песника. Рођен је 1964. године. Објавио је 12 књига поезије и заступљен је у многим антологијама. Афирмацију је на почетку каријере, осамдесетих година прошлог века,стицао и на фестивалима у Србији. Добитник је Прве награде Фестивала југословенске поезије младих у Врбасу и Печата вароши сремскокарловачке у Сремским Карловцима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања