Одржана промоција књиге „Летописи из Вавилоније и Персије“

07/02/2019

У четвртак 7. фебруара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција књиге „Летописи из Вавилоније и Персије“ аутора и теолога мср Јована Благојевића.

На промоцији су, осим аутора, говорили: др Горан Младеновић, теолог и филолог, и Андреа Костић, мастер кандидат педагошке психологије. Модератор је биo Жељко Ињац.

Ињац је на почетку нагласио да се у овој књизи (у издању Библијског културног центра из Београда), која је од 2017. до данас имала два издања, налазе делови Библије, једне од најпродаванијих књига на свету.

– Међутим, у данашње време масовних медија постоје разне интерпретације Библија. Стога би требало да те интерпретације вратимо у јудеохришћански контекст. Доста људи данас верује у фантазије да су Библију писали некакви ванземаљци. Не сусрећу се са правим изворима да би дошли до правилног разумевања библијских књига и прича – рекао је Ињац.

Говорећи из угла обичног читаоца, али и психолога, Андреа Костић, мастер кандидат педагошке психологије, казала је да је, док је читала делове ове тада још необјављене књиге,  одмах пожелела да је има у својој библиотеци, јер је „она пробудила дете у мени, ту дечју страну личности који сви ми поседујемо, али често занемарујемо“.

Др Горан Младеновић, теолог и филолог, казао је да је аутор Јован Благојевић „Летописима“ успео да свима нама приближи један од најтежих библијских текстова у књигама Старог завета, тачније Књигу пророка Данила која припада пророчкој књижевности.

– Ово је веома вредно и драгоцено штиво уџбеничког карактера, написано веома јасно и прегледно. Привлачи пажњу много ширег круга читалаца, а не само код нас теолога, богослова или било кога другог који проучава Свето писмо – рекао је Младеновић.

На крају, аутор књиге Јован Благојевић, објаснио је да „Летописи“ не представљају неку врсту препричавања библијског текста, јер такве књиге већ имамо.

– Као родитељ и предавач у школама, сматрам да је та врста литературе потребна – казао је Благојевић додавши да је, полазећи од библијског текста, али и посредством историје и имагинације, покушао да омогући читаоцима да упознају пророка Данила, његове пријатеље, цареве поменутих древних цивилизација и свет у којем су живели.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања