Одржана промоција књиге „Кад говори мртав краљ“

12/09/2019

У четвртак 12. септембра у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција књиге публицисте и новинара Ивана Миладиновића „Кад говори мртав краљ“. О књизи су, поред аутора, говорили: др Михаило Шћепановић – професор Филолошког факултета у Београду, и Петар Ђурђев – директор Историјског архива Новог Сада.

Реч је о књизи у издању Компаније Новости која је за кратко време доживела друго издање, а која садржи до сада необјављене податке о атентату на краља Александра Карађорђевића 1934. године у Марсељу.

     Аутор је у овој књизи свестрано представио југословенског краља и његове министре, обавештајце и друге, и познате и тајанствене актере. Приказао је и равнодушне пријатеље и уједињене непријатеље и поставио питање: Зашто су европски архиви, у којима би се пронашао одговор на питање ко су инспиратори и финансијери атентата у Марсељу, и данас затворени за истраживаче?

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Новог Сада, казао је да ће књига „Кад говори мртав краљ“ заузимати важно место и представљати почетну тачку сваког даљег истраживања у вези са овим историјским догађајем.

– Један од најважнијих квалитета овог дела јесте коришћење разноврсних извора и научне литературе. Аутор је, вешто комбинујући досадашња сазнања са архивским истраживањима,  начинио изузетну синтезу о атентату у Марсељу – рекао је Ђурђев.

Професор Филолошког факултета у Београду др Михаило Шћепановић казао је да после скоро девет деценија од смрти краља Александра „изгледа да је овај краљев отпис из гроба“ озбиљна порука данашњој европској цивилизацији да је више него опасно трговати историјским истинама зарад тренутних и локалних интереса.

– Књига је писана публицистички, али са ослонцем на доступна историјска факта. Изводи из литературе и фељтонистике су вешто уклопљени тако да читаоцу одсликавају не само виђено него и оно невиђено, што је било забрањено за гледање. Управо такав приступ теми чини да се ова књига мора читати с дубоким промишљањем – нагласио је Шћепановић.

Говорећи о својим мотивима да напише ову књигу, Миладиновић је казао да се они могу препознати и у догађају од пре месец дана када у Пољску, на обележавање 80-годишњице почетка Другог светског рата, једино нису позвани представници Русије и Србије. Десет година раније, истим поводом, Парламент Савета Европе донео је резолуцију којом су СССР и Трећи рајх изједначени.

   – Ово нису случајна поређења јер, по сличним критеријумима, атентат на краља Александра био је потпуно затамњен и седамдесетак година није га било у европској историји – закључио је Миладиновић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања