Održana promocija knjige „Istorija evropske konzervativne misli“

25/07/2019

Promocija knjige Frančeska Đubileija „Istorija evropske konzervativne misli“ održana je u četvrtak 25. jula u klubu „Tribina mladih”. Pored autora govorio je i Miša Đurković, filozof i viši naučni saradnik Instituta za evropske studije o deklaraciji o ljudskim pravima u Beogradu. Promociji je prisustvovao i Danijel Del Orka, novinar i Đubileijev saradnik u projektu „Budućnost nacije“.

Pozdravljajući publiku u KCNS, Đurković je rekao da će posle novosadske uslediti promocija i u Beogradu. Reč je o knjizi „Istorija evropske konzervativne misli“ koja je objavljena na engleskom jeziku kod uglednog američkog izdavača „Regneri pablišing“.

– To je, zaista, veliki uspeh mladog čoveka koji ima samo 27 godina. On već ima desetogodišnje iskustvo: sa 16 godina pokrenuo je svoju izdavačku kuću koju profesionalno vodi od svoje 20. godine. Objavio je niz značajnih naslova i prevoda -rekao je Đurković.

Đubilei je, dodao je Đurković, i urednik izdavačke kuće „Historika“, koja italijanskoj javnosti predstavlja nove i zanimljive autore iz redova intelektualne desnice. Osim toga, autor knjige je na čelu nekoliko fondacija i organizacija koje priređuju konferencije, seminare i javne nastupe. Redovni je kolumnista u dva vodeća italijanska dnevna lista i čest gost televizijskih političkih emisija.

Predstavljajući svoju knjigu, Đubilei je izneo stav da je  pitanje identiteta, uz suverenitet, danas izuzetno bitno, ne samo za Italijane nego i za ljude širom sveta. Zbog toga, smatra on, konzervativna priča danas postaje sve zanimljivija, a veoma je važna i religija. Takođe, bitno je hrišćansku tradiciju „konzervirati u Evropi“, a slično je i sa pitanjem tradicionalne porodice koju je neophodno sačuvati.

U osvrtu na EU, on veruje da će posle Bregzita i izlaska Britanije, Italija biti treća zemlja, posle Nemačke i Francuske, po broju stanovnika i ekonomskoj snazi u EU. Brisel, međutim, smatra on, funkcioniše onako kako odgovara Nemačkoj i Francuskoj, pa Italija treba da se izbori da se više uvažavaju njeni interesi.

Na kraju, Đubilei se osvrnuo na težnju Srbije da uđe u EU preporučivši da, na tom putu, naša zemlja treba već sada da gradi odnos sa potencijalnim partnerima unutar EU (kao što je Višegradska grupa) koji razumeju ideju suvereniteta i koji bi mogli da pomognu da se napravi široka alijansa naroda koji imaju potrebu da sačuvaju svoj nacionalni identitet i prostor.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja