Одржана промоција књиге „Историја европске конзервативне мисли“

25/07/2019

Промоција књиге Франческа Ђубилеија „Историја европске конзервативне мисли“ одржана је у четвртак 25. јула у клубу „Трибина младих”. Поред аутора говорио је и Миша Ђурковић, филозоф и виши научни сарадник Института за европске студије о декларацији о људским правима у Београду. Промоцији је присуствовао и Данијел Дел Орка, новинар и Ђубилеијев сарадник у пројекту „Будућност нације“.

Поздрављајући публику у КЦНС, Ђурковић је рекао да ће после новосадске уследити промоција и у Београду. Реч је о књизи „Историја европске конзервативне мисли“ која је објављена на енглеском језику код угледног америчког издавача „Регнери паблишинг“.

– То је, заиста, велики успех младог човека који има само 27 година. Он већ има десетогодишње искуство: са 16 година покренуо је своју издавачку кућу коју професионално води од своје 20. године. Објавио је низ значајних наслова и превода -рекао је Ђурковић.

Ђубилеи је, додао је Ђурковић, и уредник издавачке куће „Хисторика“, која италијанској јавности представља нове и занимљиве ауторе из редова интелектуалне деснице. Осим тога, аутор књиге је на челу неколико фондација и организација које приређују конференције, семинаре и јавне наступе. Редовни је колумниста у два водећа италијанска дневна листа и чест гост телевизијских политичких емисија.

Представљајући своју књигу, Ђубилеи је изнео став да је  питање идентитета, уз суверенитет, данас изузетно битно, не само за Италијане него и за људе широм света. Због тога, сматра он, конзервативна прича данас постаје све занимљивија, а веома је важна и религија. Такође, битно је хришћанску традицију „конзервирати у Европи“, а слично је и са питањем традиционалне породице коју је неопходно сачувати.

У осврту на ЕУ, он верује да ће после Брегзита и изласка Британије, Италија бити трећа земља, после Немачке и Француске, по броју становника и економској снази у ЕУ. Брисел, међутим, сматра он, функционише онако како одговара Немачкој и Француској, па Италија треба да се избори да се више уважавају њени интереси.

На крају, Ђубилеи се осврнуо на тежњу Србије да уђе у ЕУ препоручивши да, на том путу, наша земља треба већ сада да гради однос са потенцијалним партнерима унутар ЕУ (као што је Вишеградска група) који разумеју идеју суверенитета и који би могли да помогну да се направи широка алијанса народа који имају потребу да сачувају свој национални идентитет и простор.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања