Одржана промоција књиге „Благослов речи 2“

25/09/2019

Промоција књиге „Благослов речи 2“ песникиње и књижевног критичара Мирјане Штефаницки Антонић, одржана је у среду 25. септембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. О књизи су, поред ауторке, говорили књижевници Милорад Куљићи и Тања Петровић.

Песникиња је добродошлицу гостима промоције пожелела казивањем своје песме „Сенка твоје косе“. О овим стиховима  академски сликар и књижевник из Новог Сада Ласло Силађи рекао је да у стваралачком замаху ауторка води дијалог са руским романописцем Јуријем Михајловичем Пољаковим,с којим заједно уочава савремено лудило које човека доводи у везу са корупцијом у потрошачком друштву“.

Ову књигу, у издању ИК „Прометеј“јануара ове године, критичари су прогласили теоријом огледа. Књига има пет поглавља која садрже песме чији сам аутор, али и оне које су други песници писали мени, интервјуе са новинарима, рецензије, беседе… – рекла је ауторка.

Рецензент књиге „Благослов речи 2“ Милорад Куљић оценио је да Мирјана Штефаницки Антонић воли реч и ужива да њену комбинаторику протежира из чисте љубави, без имало материјалне користи.

Ову збирку, разнолико разиграних речи, започиње песмом „Сенка твоје косе“, својеврсном одом прапостојбини њених предака, китећи је лепим речима. Наставља описом дивне вечери у Градској библиотеци, а уводни део књиге окончава стиховима које су бројни аутори њој у част испевали. Онда почиње свој словни игроказ уводећи нас у свет разиграних речи укоричених у ову књигу – рекао је Куљић.

Износећи своје утиске о делу „Благослов речи 2“, књижевница Тања Петровић рекла је да је реч о књизи која захтева да јој се читалац у потпуности посвети и у њу удубијер Мирјана не пише само емотивно него и на основу свог широког знања.У наставку вечери, ауторка је читала делове своје књиге.

Мирјана Штефаницки Антонић рођена је 1954. године у Новом Саду. Школовала се у родном месту, где је дипломирала на Вишој економско-комерцијалној школи, смер спољне трговине, 1977. године. Објавила је књиге: Између очију и руку“,Ноћи жене Мајуркиње“, „Непреболнице – песме мајке војника“, „Стих је моје весеље“, Прелет птица небом лиманским“, Благослов речи – прикази и представљања“, „Чежњиви плави сан – Изабране песме“, „Вез рађен руком Моје Мајке”, Благослов речи 2 – Прикази и представљања“, Вчерај – Јуче“ (двојезично, српски–словеначки).

Заступљена је у многобројним савременим антологијама поезије. Песме су јој преведене на енглески, бугарски и словеначки језик. Пише књижевну критику, кратке приче, и награђивана је за своја поетска остварења. Члан је Друштва књижевника Војводине од 1997. године. Живи и ради у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања