Одржана промоција часописа „Срп“

07/06/2019

У сарадњи са Културним центром Новог Сада, редакција часописа „Срп“ из Приједора организовала јепромоцију свог најновијег, петог броја у петак 7. јуна у клубу „Трибина млaдих” КЦНС.

    О часопису су говорили главни и одговорни уредник Милан Милошевић, и писци и сарадници листа Душан Петровић и Растко Лончар. Водитељ програма била је Александра Обрадовић.

Главни и одговорни уредник часописа Милан Милошевић рекао је да се идеја о оснивању листа „Срп“јавила јер у његовом граду, пре три године, није било квалитетног локалног листа. Убрзо је лист прешао границе Општине Приједор и стигао је и до Бањалучана.

   – Сада нам предстоји тежи део, а то је како се одржати у данашње време када мањка ентузијазам, а часопис „Срп“ се дели бесплатно. Што би се рекло, књига спада на све мањи број слова, али ево с поносом представљамо пети број, јер се унутар корица налазе и велика имена из региона. Ово је покушај да се књижевност и уметност на лакши начин приближе човеку – рекао је Милошевић.

У свом књижевнокритичком осврту, Душан Петровићје, између осталог, скренуо пажњу на уводник под насловом „Зашто сметају Његош и Киш“. Овај уводни текст бави се питањима цензуре и аутоцензуре и апострофира релацију између књижевности и центара моћи.

Песник и сарадник листа Растко Лончар рекао је да је сваком младом ствараоцу потребна подршка и то тако да он осети да његово дело неко хоће да штампа.

Електронски часописи имају своје предности и недостатке, али када нестане струје, шта бива с том књижевношћу, где она нестаје? Зато мислим да је за ствараоца, за почетак, важно да осети папир под прстима – рекао је Лончар.

„Срп“ је часопис за књижевност и уметност, са седиштем у Приједору и Бањалуци. Основала га је групаентузијаста који су желели слободан и независан простор за уметност, отворен за све и разумљив свима, не губећи из вида питање квалитета.

Значај овог часописа се огледа понајвише у симбиози критичке свести према питањима савремене књижевности и доследног освртања на књижевноуметничку традицију без које ова прва не би била то што јесте. Захваљујући таквом концепту, „Срп“ се наметнуо као актуелан и важан производ књижевне мисли нове генерације.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања