Održana panel diskusija „Deca i internet – pametno od početka”

02/10/2018

U okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu”, u utorak 2. oktobra 2018. godine, u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održana je panel diskusija pod nazivom „Deca i internet – pametno od početka”.

O važnosti uključivanja roditelja dece uzrasta četiri do osam godina, vaspitača i učitelja u vaspitanje dece o digitalnoj bezbednosti i rizicima na internetu govorili su: Tanja Ranković, rukovodilac programa obrazovanja UNICEF-a, dr Dobrinka Kuzmanović (Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Beograd), dr Vesna Colić i Branka Janković (Visoka škola strukovnih vaspitača) i Andrijana Ćirić, vaspitačica PU „Včielka” Bački Petrovac.

Panel je otvorila moderatorka Zdenka Rajković, navodeći da projekat sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta a uz podršku kompanije Telenor.

– Roditelji imaju vrlo važnu ulogu u pružanju adekvatne podrške deci kako da koriste internet. Ujedno, prisutan je nizak nivo digitalne pismenosti i manjak kompetencije roditelja da pomognu deci u zaštiti od rizika na internetu – kazala je Rajković.

Predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Radulović istakla je da deca i internet treba da se druže pametno od samog početka, jer digitalna tehnologija oblikuje i sadašnjost i budućnost dece pružajući im mogućnosti koje ne možemo da naslutimo.

– Ukoliko se koristi na ispravan i bezbedan način, digitalna tehnologija može da bude izuzetno moćno oruđe za učenje – kazala je Radulović.

Tanja Ranković, rukovodilac programa obrazovanja UNICEF-a, izrazila je zadovoljstvo jer su se i Novosađani uključili u ovu temu. Ona je istakla da su deca, koja su sada prvaci osnovnih škola, počela da koriste digitalne tehnologije kada su imala pet godina, dok su se mališani, koji su sada petogodišnjaci, upoznali sa svetom digitalnih tehnologija kada su bili trogodišnjaci.

– Ta granica spušta se sve niže, i u tome ne zaostajemo za naprednim svetom – kazala je Ranković dodajući da deci treba omogućiti da koriste tehnologije, ali su roditelji dužni da razviju veštine kojima će ih zaštititi.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja