Одржана панел дискусија „Деца и интернет – паметно од почетка”

02/10/2018

У оквиру пројекта „Безбедан интернет за целу породицу”, у уторак 2. октобра 2018. године, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада, одржана је панел дискусија под називом „Деца и интернет – паметно од почетка”.

О важности укључивања родитеља деце узраста четири до осам година, васпитача и учитеља у васпитање деце о дигиталној безбедности и ризицима на интернету говорили су: Тања Ранковић, руководилац програма образовања УНИЦЕФ-a, др Добринка Кузмановић (Институт за психологију Филозофског факултета Београд), др Весна Цолић и Бранка Јанковић (Висока школа струковних васпитача) и Андријана Ћирић, васпитачица ПУ „Вчиелка” Бачки Петровац.

Панел је отворила модераторка Зденка Рајковић, наводећи да пројекат спроводи УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Ужичким центром за права детета а уз подршку компаније Теленор.

– Родитељи имају врло важну улогу у пружању адекватне подршке деци како да користе интернет. Уједно, присутан је низак ниво дигиталне писмености и мањак компетенције родитеља да помогну деци у заштити од ризика на интернету – казала је Рајковић.

Представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Весна Радуловић истакла је да деца и интернет треба да се друже паметно од самог почетка, јер дигитална технологија обликује и садашњост и будућност деце пружајући им могућности које не можемо да наслутимо.

– Уколико се користи на исправан и безбедан начин, дигитална технологија може да буде изузетно моћно оруђе за учење – казала је Радуловић.

Тања Ранковић, руководилац програма образовања УНИЦЕФ-a, изразила је задовољство јер су се и Новосађани укључили у ову тему. Она је истакла да су деца, која су сада прваци основних школа, почела да користе дигиталне технологије када су имала пет година, док су се малишани, који су сада петогодишњаци, упознали са светом дигиталних технологија када су били трогодишњаци.

– Та граница спушта се све ниже, и у томе не заостајемо за напредним светом – казала је Ранковић додајући да деци треба омогућити да користе технологије, али су родитељи дужни да развију вештине којима ће их заштитити.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања