Одржана манифестација „Препрекова јесен“

19/10/2019

У суботу 19. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је манифестација под називом „Препрекова јесен“. На овом догађају су учествовали: др Драгана В. Тодоресков, Крешимир Ткалац и Ана-Марија Калуђеровић.

Хрватско културно – уметничко просвјетно друштво „Станислав Препрек“ из Новог Сада од 2016. године сваке године у октобру организује манифестацију Препрекова јесен на којој се промовишу победници конкурса кратких прича.

Ова манифестација сваке године одржава се у Културном центру Новог Сада и може се рећи да је сада већ традиционална. Тема прича је слободна, уз услов да се напише на стандарном хрватском језику. У зборнику објављене кратке приче доприносе очувању хрватског језика и обичаја Хрвата у Новом Саду.

Вечерашњи програм водила је Александра Дуђак. Програм су започеле најмлађе чланице драмске секције Теодора Симанић и Ина Малеш казивањем песама Григора Витеза. Потом је прочитано писмо које је стигло из Средишњег државног уреда за Хрвате изван републике Хрватске.

У име амбасаде Републике Хрватске у Београду, скуп је поздравио Стјепан Глас, а испред хрватског конзулата у Суботици конзул Велимир Плеша. У име Градског већа Новог Сада, присутнима се обратио Александар Кравић, а затим су говорили и управник ХКЦ  у Новом Саду Драган Илић и Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата.

Председник ХКУП Крешимир Ткалац рекао је да је уз четврту „Препрекову јесен“ ове године прослављено и десето, јубиларно Препреково пролеће. Годишњи концерт, трећи по реду, тек предстоји. „Препрек“ је, рекао је Ткалац, током ових година успео да преживи и да забележи и квалитет и квантитет својих програма.

аредних година, када буде решен проблем куће Бана Јелачића и она постане место окупљања хрватске заједнице, надам се да ћемо и ми тамо добити своје место како бисмо као ХКУП  могли да наставимо да растемо – рекао је Ткалац.

Књижевна критичарка др Драгана В.Тодоресков, у име књижевног клуба и уредништва „Препрекова јесен,рекла је да се ове године на такмичење пријавило 16 аутора са по неколико прича.

Жири у којем је, осим Драгане Тодоресков и велечасног Марка Кљајића била и Анамарија Калуђеровић, нова челница књижевног клуба, у ужи избор уврстио је три приповетке: “Бреме света“  Ивана Гаћина из Задра (победник конкурса), Склони се тата, није то више за тебе“ Ивана Мијатовића из Градишта код Жупање (друго место) и „Смрека“ Стјепана Црнића из Загреба (треће место).

Програм су својим наступима увеличаке чланице женског певачког хора који је у саставу удружења, а манифестација је завршена наступом оперске певачице, сопранисткиње, Радославе Воргић Журжован уз пратњу пијанисте Страхиње Ђокића.

   

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања