Одржана конференција за новинаре у сусрет 13. Прозефесту

17/09/2019

Међународни фестивал прозе „Прозефест“, 13. по реду, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 23. до 28. септембра 2019. године.

Тим поводом, на конференцији  за новинаре  данас, 17. септембра, у клубу „Трибина младих“ КЦНС, говорили су: Бојан Панаотовић, директор КЦНС, Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021“, Ненад Шапоња, писац и књижевни критичар, Ђорђе Писарев, ПР фестивала и Недељко Мамула, уредник говорног програма КЦНС.

Програм „Прозефеста“ можете погледати овде.

Ђорђе Писарев, ПР фестивала, подсетио је да свих ових година, током недељу дана трајања „Прозефеста“, Нови Сад постаје књижевни центар света, јер су овамо долазила нaјвећа имена књижевности, међу њима и нобеловци и они који то нису, а требало је одавно да буду.

Надовезујући се на речи Писарева, директор КЦНС Бојан Панаотовић приметио је да се може рећи и да је Недељко Мамула, уредник говорног програма КЦНС, већ деценијама својеврсна престоница културе, јер је у овај град довео Памука, Љосу, Хандкеа и друге великане књижевности.

– Врхунац ће уследити 2021. године, јер у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“ „Прозефест“ припрема специјални програм који ће од Новог Сада начинити не само европску него и светску престоницу културе. Зато молим медије да у што већој мери посвете пажњу „Прозефесту“ како бисмо младе људе мотивисали да што више читају књиге, јер читање шири видике – поручио је Панаотовић.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић подсетио је на „Калеидоскоп културе“ који садржи око 400 програма и додао да је циљ фондације стварање мостова и повезивање културних ресурса.

– „Прозефест“ је један од тих ресурса који је учинио Нови Сад центром европске културе, а сада нам је циљ да заједно читање учинимо доступнијим – рекао је Миленковић.

Недељко Мамула, уредник говорног програма КЦНС, најавио је да ће предстојећи „Прозефест“ угостити еминентне прозне ствараоце из Србије и иностранства. Публици ће се представити седам писаца међу којима и Виктор Јерофејев (Русија), коме ће бити уручена престижна Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“.

Учесници фестивала биће и Стив Сем-Сандберг (Шведска), Наталија Фједорчук (Пољска), Дејан Трајкоски (Македонија), Роланд Орчик (Мађарска), Драгиња Рамадански и Милутин Ж. Павлов (Србија).

– Јерофејев, чија је књижевност овенчана бројним руским и међународним признањима, већ је у своју биографију додао податак да је лауреат Награде „Милован Видаковић“, што говори о томе колико цени ово наше признање које смо до сада у дванаест наврата доделили еминентним писцима – рекао је Мамула.

Ненад Шапоња, писац и књижевни критичар, указао је на чињеницу да на „Прозефест“ долазе већ потврђени писци, али и они који у својим раним радовима наговештавају да ће бити велики књижевници. Сви они имају интеракцију са младом публиком и мотивишу младе људе да се посвете читању, што је велика вредност фестивала, закључио је Шапоња.

Свечано отварање „Прозефеста“ и додела Међународне књижевне награде „Милован Видаковић“ биће уприличени у уторак, 24. септембра, у 18 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Поздравну реч упутиће Бојан Панаотовић, директор ове културне установе, а фестивал ће отворити књижевник и прошлогодишњи лауреат Миљенко Јерговић.

Овогодишњи „Прозефест“ имаће уводни програм „У сусрет Прозефесту“ (понедељак, 23. септембар), у оквиру кога ће се одржати хуманитарна акција „Књигом до осмеха“, „Преразмишљавање“ (Новосадска размена књига) и музички концерт Тодоре Стојиновић и бенда VI чуло. Такође, још једна од новина ове године је „ПостПрозефест“ који ће се одржати последњег дана фестивала (субота, 28. септембар) на Најлон пијаци, где ће домаћи писци, прозаисти Милутин Ж. Павлов и Вуле Журић, читати одломке из својих романа.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања