Одржана конференција за новинаре поводом премијере представе „Писма слободи“

14/11/2018

Поводом предстојеће премијере представе „Писма слободи“ редитељке Иване Јаношев, која ће у петак, 16. новембра 2018, бити изведена у Великој сали Културног центра Новог Сада, данас, 14. новембра, у Ликовном салону КЦНС одржана је конференција за новинаре.

     У име домаћина, поздравну реч упутила је Миљана Козаров, помоћник директора КЦНС. Она је нагласила да КЦНС богатим изложбеним програмом обележава стогодишњицу ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и век од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији. У току је изложба посвећена војводи Петру Бојовићу, а до краја године реализоваће се и две поставке.

– У плану су такође представа о присаједињењу и изложба са истом тематиком, које ће на програму КЦНС бити следеће недеље – најавила је Козаров, додавши да су финансијску подршку представи „Писма слободи“ дали Град Нови Сад и Одбор за обележавање јубилеја.

О представи „Писма слободи“, за коју је текст написао књижевник Ђорђе Писаров, уредник сценског програма у КЦНС Симон Грабовац рекао је да је намењена првенствено средњошколцима.

– Представа говори о ономе што је већ део стогодишње историје на веродостојан, документаран начин, као и о нашем односу према  том времену – рекао је Грабовац.

Млада редитељка Ивана Јаношев истакла је да је циљ представе скренути пажњу на историјску епоху о којој је реч. Кроз писма ратника, учесника Првог светског рата, приказани су историјски догађаји и појединачне судбине људи.

Глумци Бошко Петров и Марко Савковић, који заједно са колегама Мирјаном Требињац, Софијом Мијатовић и Александром Милковићем глуме у овом позоришном комаду, рекли су да их је кроз рад на представи носила емоција без које не постоји ни национални идентитет.

– У фокусу су људи који су са ратишта писали писма, претече данашњих СМС порука, и зато су нам данашње генерације младих људи циљна група. Надамо се да ће представа бити занимљива и публици старијих генерација – казали су Петров и Савковић.

Представа „Писма слободи“ ускоро ће имати и прву репризу, а у наредном периоду наставиће да живи на сцени Културног центра Новог Сада.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања