ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „РОМИ У ВОЈВОДИНИ – НЕКАД И САД”

07/04/2023

Канцеларија за Инклузију Рома АП Војводине, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова, одржала је у петак, 7. априла 2023. године, Округли сто „Роми у Војводини – некад и сад” поводом обележавања Светског дана Рома. Основна идеја окупљања јесте да се скрене пажња јавности, институција и грађана на положај ромске заједнице и представе позитивни примери и активности које су допринеле побољшању положаја Рома и Ромкиња.

Скуп је отпочет пројекцијом документарног филма Блуз гаравих сокака редитеља Душана Стојановића, који је настао у сарадњи са Културним центром Новог Сада. Саткан је од низа инсерата и прилога који фигурирају као својеврсна сведочанства о „ромском бивствовању”, бавећи се увреженим стереотипима, колективним страховима и питањем шта значи „бити свуда гост”. Испред Културног центра у самом филму се појавио директор Бојан Панаотовић, како би нагласио важност успостављања демократичних и равноправних темеља у друштву, док је након пројекције рад на овом документарном пројекту представила Сунчица Марковић, помоћница директора Културног центра Новог Сада. Наиме, она је,  као продуцент на реализацији филма Блуз гаравих сокака, говорила у кључу интердисциплинарног приступа грађи која би примарно одговарала поетици чувене збирке Мике Антића Гарави сокак, истичући да је овако „збирка приказана кроз савремени контекст” и да је важно да филм буде доступан ромској заједници као потврда препознавања и уважавања једног „заједничког богатства”. Овај документарни филм био је представљен јавности и раније – премијерно 17. марта у Културној станици „Барка” у Новом Саду, потом 20. марта у Београду у просторијама „Југотона”, а затим и 6. априла у Музеју тамбурице у Новом Саду.

Испред Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, говорила је помоћница покрајинског секретара за равноправност полова и унапређење положаја Рома Ђенђи Селеши, која је питање положаја ромске заједнице довела у везу са „поштовањем људских права као универзалне обавезе”, јер та права „морају припадати свима идентично и једнако”, те да савремено друштво мора најзад изаћи из „зачараног круга насиља”. Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АПВ, истакла је значај удруженог рада на образовању и већим шансама за запошљавање Рома и Ромкиња, честитајући својим сународницима 8. април, Светски дан Рома, док је Александра Папак представила програм Сектора за унапређење положаја Рома, указавши све актуелне пројекте и праксе. На крају скупа присутнима се обратила Мирјана Сулејмановић, истраживачица приправница Технолошког факултета у Новом Саду, чланица Удружења научница Србије и активисткиња, уз говор о властитом образовном путу и начинима инклузивног и асертивног приступа мањинским заједницама.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања