Одржан округли сто: Оптација Срба из Мађарске као мотив у српској књижевности

24/02/2023

Културни центар Новог Сада у сарадњи са Српским институтом из Будимпеште, Самоуправом Срба у Мађарској и Матицом српском организовао је програм посвећен обележавању јубилеја – стогодишњице оптације. Тим поводом је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада одржан округли сто. На тему Оптација Срба из Мађарске као мотив у српској књижевности говорили су др Јелена Марићевић Балаћ, Владимир Папић и др Милан Мицић.

2023. године обележава се стогодишњица почетка оптације Срба из Мађарске у југословенску државу. Ови догађаји мало су познати широј јавности – рекао је др Мицић, који је потом присутнима прочитао једну причу из своје збирке Дуго путовање у Табану.

У српској књижевности тематизују их роман Воз савести будимпештанског књижевника Драгомира Дујмова и збирка прича новосадског писца и историчара Милана Мицића Дуго путовање у Табану који су вечерас били повод за разговор.

  • Када су питању ова два дела, запажамо с једне стране реалистички дискурс који није анахрон и ћосићевски однос према оптацији кроз који се читалац освешћује о свим детаљима оптације који су подробно транспоновани у сам роман. С друге стране Милан Мицић павићевским приступом у својој збирци домаштава делове, градећи на неки начин епилог роману Воз савести – истакла је др Јелена Марићевић Балаћ.

Владимир Папић нагласио је да Дујмовљев роман тематизује један табуизирани историјски догађај – калварију оптаната из Батање, те да аутор, конструишући роман на документарној грађи и предању, покушава да реконструише и оживи дух преломних времена, као и судбине њихових учесника. Усуд Срба из Мађарске, према Папићевим речима, Милан Мицић приказује фантастично, живо, узбудљиво и на моменте хуморно, илуструјући живот Срба у Мађарској од 15. до краја 20. века и чинећи га пријемчивијим широј читалачкој публици.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања