Одржан округли сто: Четири погледа на оптацију Срба из Мађарске (1923–1931)

31/05/2023

Културни центар Новог Сада у сарадњи са Српским институтом из Будимпеште, Самоуправом Срба у Мађарској и Матицом српском организовао је округли сто на тему: Четири погледа на оптацију Срба из Мађарске (1923–1931). На ову тему говорили су: историчарка права Јелена Веселинов, етнолог Богдан Шекарић, историчарка архитектуре Мариа Силађи као и др Милан Мицић, историчар. Четири погледа састављају мозаик радова који се односе на тему која није превише обрађена у српској науци а то је пресељење Срба из Мађарске када се две трећине становништва преселило у Краљевину СХС, односно оптирало (изабрало земљу у којој ће живети). На вечерашњем предавању публика је имала прилику да послуша три микрорада који ће покушати да представе начин живота ове групе људи, традицију и обичаје које су понели са собом доласком на просторе некадашње Краљевине.

Први се публици обратио Богдан Шекарић, етнолог из Музеја Војводине који је говорио о селу Путниково у Банату – колонији која је формирана од оптаната из села Бата крај Будимпеште. Његово истраживање на терену доноси веома значајне и интересантне податке, пре свега о значају верских реликвија, сасуда и свега оног што се користи у религијском и црквеном животу као сведочанству о миграцији и кретању становништва током XVIII, XIX и XX века.

Милан Мицић је акценат ставио на личне приче оптаната, сагледавање микроисторије кроз судбине појединих оптантских породица које су се овде доселиле.

Мариа Силађи је говорила о јавној градњи у насељима које су населили оптанти, како се градила црква, школа, јавне зграде (општинска зграда), бунари који су били веома значајни јер су становништву обезбеђивали питку воду као и о осталим деловима инфраструктуре који су потребни за живот једне уже друштвене заједнице.

Напослетку, публици се обратила Јелена Веселиновић која је говорила о задужбинама Срба из Мађарске уочи Првог светског рата али и после повлачења граница 1920. године са освртом на чињеницу како се то повлачење између Југославије и Мађарске одразило на задужбинарство међу Србима у Мађарској.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања