Održan nesvakidašnji spektakl Džez maraton u okviru 21. Novosadskog džez festivala

10/11/2019

U okviru programa 21. Novosadskog džez festivala, u subotu 9. novembra u Kulturnoj stanici Svilara upriličen je Džez maraton, ovogodišnje džez iznenađenje i nesvakidašnji muzički spektakl na kojem su nastupili mladi neafirmisani bendovi iz ukupno sedam prethodnih, aktuelnih i budućih Evropskih prestonica kulture: Matere, Kaunasa, Vesprema, Vroclava, Maribora, Temišvara i Novog Sada.

Džez maraton su realizovali Kulturni centar Novog Sada, Srpsko narodno pozorište i Fondacija  Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Program je priređen u saradnji Evropskih prestonica kulture u okviru projekta iz Aplikacione knjige Bratski džez orkestri Evrope.  

   Pred brojnim ljubiteljima ove vrste muzike, džez veče otvorio je Free Funk Society iz Kaunasa (Litvanija), grada koji će biti Evropska prestonica kulture 2020. godine. Ovaj bend, poznat po improvizacijama i buntovničkoj naravi, čine: Arnas Mikalkėnas (klavir, perkusije), Tadas Petkevičius-Grajauskas (gitara) i Kęstutis Sova (saksofon). Mešavina su avangardnog džeza, tradicionalnog gruva, roka i fanka.

Potom je nastupio The Quarters Quartet iz Matere (Italija) ovogodišnje Evropske prestonice kulture. Kvartet čine: Rossaella Palagano (glas), Nicolò Petrafesa(klavir), Vito Faretina (električni bas) i Graziano Pannetta(bubnjevi). Njihov repertoar se kreće od tradicionalnih džez standarda do savremenih i kompleksnih pesama.

Trio JazzyBIT iz rumunskog grada Temišvara, Evropske prestonice kulture 2021,  čine: Teodor Pop (klavir, klavijature), Mihai Moldoveanu (bas) i Szabó Csongor-Zsolt (bubnjevi) koji neguju energetsku kombinaciju džez i rok muzike prošarane bluzom, latino ritmom i fankom.

Kao četvrti nastupio je i novosadski Oktatonik, koji se zasniva na ideji izvođenja autorskih četvoroglasnih aranžmana uz pratnju instrumentalnog kvarteta. Članovi su mladi džez muzičari, stacionirani u Beogradu: Anabela Aleksa (sopran), Iva Pažin (vokal – mecosopran), Petra Leona Matiša (alt, aranžer i kompozitor), Viktor Tumbas (bariton), Ivan Radivojević (truba i fliglhorna), Stevan Milijanović (klavir, kompozitor), Boris Šainović (kontrabas) i Miloš Grbatinić (bubanj).

Bend iz Poljske, Adam Jarmzik Quintet, tačnije izVroclava, Evropske prestonice kulture 2016, svira muziku koju je komponovao Adam Jarmzik, vođa kvinteta. Ostali članovi su: Pawel Palcowski (truba), Jakub Lepa (saksofon), Piotr Budniak (perkusije) i Tymon Trabczynski (kontrabas). Prvi nastup imali su 2017. godine kada su osvojili glavnu nagradu na manifestaciji Jazz on the Odra. Priznanje je rezultat saradnje sa njujorškim gitaristom Mikom Morenom.

Slovenački bend  FreeKind iz Maribora, koji je nosio titulu Evropske prestonice kulture 2012. godine, predstavlja novo muzičko neo soul poglavlje hrvatske pijanistkinje i vokalne umetnice Sare Ester Gredelj, kao i slovenačke bubnjarke Nine Korošak Serčič. Ostatak benda čine: Peter Smrdel (kontrabas), Karin Zemljič (prateći vokal) i Lovro Mirth (prateći vokal). Njihovi tekstovi, koji nose snažne poruke na svojim krilima, donose gruv, soul, R&B i džez.

Džez maraton zatvorila je grupa Németh Kyra Smallchestra iz mađarskog grada Vesprema Evropske prestonice kulture 2023. Ovaj džez ansambl ruši tradiciju potpuno prigrlivši inovativnu i eksperimentalnu formu. Osnovali su ga Szilárd Pingiczer (klavijature) i  Kyra Németh (vokal). Posle brojnih uspeha u klasičnom džez miljeu, grupi se priključio i Mate Kovacs, basist i solist na gitari, kao i bubnjar Süle Kornél. Od tada, ovaj bend je evoluirao u muzičku laboratoriju sa ambicijom da stvori širi repertoar džez muzike sa rok i bluz uticajima i nagoveštajima elektronike i narodne muzike.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja