Одржан несвакидашњи спектакл Џез маратон у оквиру 21. Новосадског џез фестивала

10/11/2019

У оквиру програма 21. Новосадског џез фестивала, у суботу 9. новембра у Културној станици Свилара уприличен је Џез маратон, овогодишње џез изненађење и несвакидашњи музички спектакл на којем су наступили млади неафирмисани бендови из укупно седам претходних, актуелних и будућих Европских престоница културе: Матере, Каунаса, Веспрема, Вроцлава, Марибора, Темишвара и Новог Сада.

Џез маратон су реализовали Културни центар Новог Сада, Српско народно позориште и Фондација  Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Програм је приређен у сарадњи Европских престоница културе у оквиру пројекта из Апликационе књиге Братски џез оркестри Европе.  

   Пред бројним љубитељима ове врсте музике, џез вече отворио је Free Funk Society из Каунаса (Литванија), града који ће бити Европска престоница културе 2020. године. Овај бенд, познат по импровизацијама и бунтовничкој нарави, чине: Arnas Mikalkėnas (клавир, перкусије), Tadas Petkevičius-Grajauskas (гитара) и Kęstutis Sova (саксофон). Мешавина су авангардног џеза, традиционалног грувa, рока и фанка.

Потом је наступио The Quarters Quartet из Матере (Италија) овогодишње Европске престонице културе. Квартет чине: Rossaella Palagano (глас), Nicolò Petrafesa(клавир), Vito Faretina (електрични бас) и Graziano Pannetta(бубњеви). Њихов репертоар се креће од традиционалних џез стандарда до савремених и комплексних песама.

Трио JazzyBIT из румунског града Темишвара, Европске престонице културе 2021,  чине: Teodor Pop (клавир, клавијатуре), Mihai Moldoveanu (бас) i Szabó Csongor-Zsolt (бубњеви) који негују енергетску комбинацију џез и рок музике прошаране блузом, латино ритмом и фанком.

Као четврти наступио је и новосадски Октатоник, који се заснива на идеји извођења ауторских четворогласних аранжмана уз пратњу инструменталног квартета. Чланови су млади џез музичари, стационирани у Београду: Анабела Алекса (сопран), Ива Пажин (вокал – мецосопран), Петра Леона Матиша (алт, аранжер и композитор), Виктор Тумбас (баритон), Иван Радивојевић (труба и флиглхорна), Стеван Милијановић (клавир, композитор), Борис Шаиновић (контрабас) и Милош Грбатинић (бубањ).

Бенд из Пољске, Аdam Jarmzik Quintet, тачније изВроцлава, Европске престонице културе 2016, свира музику коју је компоновао Аdam Jarmzik, вођа квинтета. Остали чланови су: Pawel Palcowski (труба), Jakub Lеpa (саксофон), Piotr Budniak (перкусије) и Tymon Trabczynski (контрабас). Први наступ имали су 2017. године када су освојили главну награду на манифестацији Jazz on the Odra. Признање је резултат сарадње са њујоршким гитаристом Миком Мореном.

Словеначки бенд  FreeKind из Марибора, који је носио титулу Европске престонице културе 2012. године, представља ново музичко нео соул поглавље хрватске пијанисткиње и вокалне уметнице Саре Естер Гредељ, као и словеначке бубњарке Нине Корошак Серчич. Остатак бенда чине: Peter Smrdel (контрабас), Karin Zemljič (пратећи вокал) и Lovro Mirth (пратећи вокал). Њихови текстови, који носе снажне поруке на својим крилима, доносе грув, соул, R&B и џез.

Џез маратон затворила је група Németh Kyra Smallchestra из мађарског града Веспрема Европске престонице културе 2023. Овај џез ансамбл руши традицију потпуно пригрливши иновативну и експерименталну форму. Основали су га Szilárd Pingiczer (клавијатуре) и  Kyra Németh (вокал). После бројних успеха у класичном џез миљеу, групи се прикључио и Mate Kovacs, басист и солист на гитари, као и бубњар Süle Kornél. Од тада, овај бенд је еволуирао у музичку лабораторију са амбицијом да створи шири репертоар џез музике са рок и блуз утицајима и наговештајима електронике и народне музике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања