Одржан други концерт камерне музике „Летње радионице за савремену музику“

29/08/2014

Концертом „Великог ансамбла“ у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра, свечано је завршена прва „Летња радионица за савремену музику“, коју је организовао Центар за савремену музику Акедемије уметности у Новом Саду уз подршку КЦНС и Универзитета из Берлина. Своје композиције премијерно је представило седам младих композитора: Милош Тадић, Михаела Катранис, Тамара Лазић, Александар Алић, Александра Вербалов, Мазеи Силард и Волфганг Хајнигер.

Важан део „Летње радионице“ јесте Ансамбл за савремену музику, који је током пројекта радио на новим композицијама учесника. Ансамбл, који броји више од 40 извођача, има за циљ да се професионално бави савременом музиком, а не само да прати пројекте који се ретко организују.

– Функција ансамбла биће и да даје живот савременој музици, композицијама, али и да створи сцену у нашем граду. На овај начин млади композитори уче, јер чују звук музике коју пишу. Наш град итекако има публику за овакав жанр, а постојање ансамбла пружиће могућност да се она прошири – рекао је организатор радионице, Милан Алексић.

Осим студената и професора музичких академија из Новог Сада и Београда, у радионици су учествовали и студенти и професори из Немачке, Хрватске и Босне и Херцеговине. Један од студената из Берлина чија је композиција отворила концерт, Милош Тадић, захвалио се публици што је охрабрила младе композиторе на почетку њихове каријере.

– Савремена музика није нешто што припада само елити, већ је то музика која може да заинтересује сваког појединца, и свако у њој може да ужива – рекао је Тадић.

У десет дана, колико је трајала Летња радионица, одржано је девет семинарских предавања, више од 60 индивидуалних часова композиције, око 100 проба ансамбла, камерних састава и солиста, више од 20 самосталних презентација. У оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала, учесници ове радионице наступили су осам пута, и одржали два целовечерња концерта. Свој рад и стваралаштво, млади композитори, музиколизи и извођачи, представили су и у кафе галерији „Изба“, а „Летњу радионицу за савремену музику“, осим осталих, подржали су и еминентни професори и композитори Волфганг Хајнигер и Алексадра Вербалов.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања