Odnos naroda prema bitnim događajima i ličnostima

21/05/2015

U sredu, 20. maja 2015. godine, u prostorijama novosadskog Kulturnog centra, sa početkom od 19:30 časova, uspešno je održana promocija knjige ‘’Pamćenje i samozaborav’’, autora Bojana Jovanovića. Osim autora, na samoj promociji je učestvovao i Slobodan Antonić.

Knjiga Pamćenje i samozaborav je rezultat dugoročnih i temeljnih istraživanja fenomena memorisanja i zaboravljanja u tradiciji i kulturi srpskog naroda, u čijim predanjima otkrivamo kako se taj narod odnosio prema bitnim istorijskim događajima i ličnostima. Tako dolazimo do zanimljivih podataka o opštem kolektivnom nesvesnom, o zajedničkom poreklu istovetnih mitova, u posve drugačijim kulturama. Sam autor je potvrdio dvojakost same terminologije identiteta, verujući da identitet često nema podrazumevano značenje. Identitet se često stvara na samom putovanju, a da toga nismo ni svesni. Čovek tek na kraju traganja može govoriti o svom identitetu – kaže Jovanović.

Slobodan Antonić kaže da se ova knjiga na prvom mestu bavi identitetom i održanjem jedne zajednice. On veruje da se identitet obrazuje na temelju kulturne istorije o kojoj Jovanović iscrpno piše. Takođe naglašava, da Slobodan Jovanović nizom slikovitih primera ( Sveti Sava, Dositej…), daje uvid u takozvani srpski obrazac. Postavlja se pitanje, po rečima Slobodana Antonića, šta to ljudi pod prinudom pamte, a šta zaboravljaju. Bez čega možemo postojati kao narod, a bez čega gubimo obrise jedne nacije?

Da se iza ovog ostvarenja krije autor euriditnih nastojanja, jasno je ukoliko spomenemo da je Bojan Jovanović završio i doktorirao etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored  toga u bogatoj karijeri je napisao veliki broj naučnih i stručnih radova, a najznačajniji među njima su svakako: Srpska knjiga mrtvih (1992, 2002), Tajna lapota (1999), Sudbina i magija (2007), Igranje sa ništavilom (2011), Okolni put (2013).

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja