Однос народа према битним догађајима и личностима

21/05/2015

У среду, 20. маја 2015. године, у просторијама новосадског Културног центра, са почетком од 19:30 часова, успешно је одржана промоција књиге ‘’Памћење и самозаборав’’, аутора Бојана Јовановића. Осим аутора, на самој промоцији је учествовао и Слободан Антонић.

Књига Памћење и самозаборав је резултат дугорочних и темељних истраживања феномена меморисања и заборављања у традицији и култури српског народа, у чијим предањима откривамо како се тај народ односио према битним историјским догађајима и личностима. Тако долазимо до занимљивих података о општем колективном несвесном, о заједничком пореклу истоветних митова, у посве другачијим културама. Сам аутор је потврдио двојакост саме терминологије идентитета, верујући да идентитет често нема подразумевано значење. Идентитет се често ствара на самом путовању, а да тога нисмо ни свесни. Човек тек на крају трагања може говорити о свом идентитету – каже Јовановић.

Слободан Антонић каже да се ова књига на првом месту бави идентитетом и одржањем једне заједнице. Он верује да се идентитет образује на темељу културне историје о којој Јовановић исцрпно пише. Такође наглашава, да Слободан Јовановић низом сликовитих примера ( Свети Сава, Доситеј…), даје увид у такозвани српски образац. Поставља се питање, по речима Слободана Антонића, шта то људи под принудом памте, а шта заборављају. Без чега можемо постојати као народ, а без чега губимо обрисе једне нације?

Да се иза овог остварења крије аутор еуридитних настојања, јасно је уколико споменемо да је Бојан Јовановић завршио и докторирао етнологију на Филозофском факултету у Београду. Поред  тога у богатој каријери је написао велики број научних и стручних радова, а најзначајнији међу њима су свакако: Српска књига мртвих (1992, 2002), Тајна лапота (1999), Судбина и магија (2007), Играње са ништавилом (2011), Околни пут (2013).

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања