Одмотавање филмске траке у оквиру Еуро-ин филма се наставља…

11/12/2015

 

У оквиру Еуро-ин Филм фестивала погледајте филмове који су обележили годину, и били приказани на свим водећим европским фестивалима попут филмаова „Овнови”, режисера Гримур Хаконарсон, филма  „Под Електричним облацима” режисера  Алексеи Алексеивицх Герман и филм који је освојио срца публике на једном од највећих фестивала независног филма Санденс 2015 –филм „James White”, режисера Josha Monda.

У току фестивала љубитељи седме уметности имаће прилику и да се подсетe филмских остварења која су обележила светску кинематографију. У оквиру циклуса Сећања, публика ће моћи да се подсети совјетских филмова „Човекова судбина“  Сергеја Бондарчука, „Лете ждралови“ Михаила Калатозова и „Иваново детињство“, филма једног од најутицајнијих руских филмских уметника Андреја Тарковског за који је 1962. Године на фестивалу у Венецији добио Златног лава.  Још један велики руски филмски стваралац чије ћемо новије оставрење моћи да погледамо је Никита Михалков и филм „Сунчаница“, који се премијерно приказује у Новом Саду у оквиру овогодишњег Еуро-ин филм фестивал. Његово остварење из 1987. године филм „Очи чарне“, инспирисан Чеховљевим причама у коме игра и прослављени италијански глумац Марчело Мастројани, који је за улогу у овом филму добио награду за најбољег глумца на Канском филмском фестивалу и био номинован за Оскара. Филмови који ће бити приказани у Великој сали Културног центра Новог Сада, а у којима ће суграђани моћи  уживати, јесу филмови „Осам и по“ и „Интервју“ Федерика Фелинија.

Не пропустите ни филмове којима ће се у оквиру овогодишњег фестивала обележити и стогодишњица рођења врхунског и јединственог глумца и редитеља Орсона Велса. Као један од највећих  шекспиролога, Велс нам  је подарио и култне адаптације дела највећег драмског писца свих времена- Вилијама Шекспира, те ћемо овог пута имати прилику да погледамо Велсову бриљантну глуму, као и експресивне кадрове који су оставили печат у историји светске кинематографије, у филмовима „Магбет“ и „Отело“.

У понедељак, 14. децембра почињу „Дани италијанског филма“, пројекцијом филма „Моја мајка“, Nanni Morettia. Истог дана, гости Еуро-ин Филм фестивала биће Бернардин Модрић, директор документарног играног филма „Моја Европа“, а од 20 часова, Промоција књиге Кинематографија у НДХ, а говориће Даниел Рафаелић аутор из Загреба, Александар Ердељановић, управник Архива „Југословенске кинотеке” и Ђорђе Каћански, уредник филмског програма Културног центра и програма фестивала Еуро-ин филм. Више информација о програму можете пронаћи на сајту Еуро-ин филм.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања