Обележено 77 година од Новосадске рације

23/01/2019

Поводом 77. годишњице Новосадске рације, у среду 23. јануара 2019. године на Кеју жртава рације, на платоу испред споменика „Породица“, одржан је помен жртвама овог трагичног догађаја из 1942. године када су мађарски фашисти убили и бацили под лед Дунава више од 2000 Срба, Јевреја и Рома. Скуп је одржан у организацији Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада.

Обраћајући се окупљенима, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је споменик „Породица“, посвећен невиним жртвама Новосадске рације, „опомена за будућност, опомена да  људско мора увек да победи, да превлада над мржњом и нељудским“.

  – То је опомена да се фашистичко зло више никада и ни у једном облику не понови – рекао је Вучевић, а затим позвао присутне, међу којима су били црквени великодостојници, представници покрајинске и градске власти и амбасадори, да минутом ћутања одају почаст свим невиним жртвама Новосадске рације.

Градоначелник је у настаку свог обраћања поручио да је  свет научио велику животну лекцију после крвавог пира побеснелих фашиста у Новосадској рацији и да никада више не сме да се дозволи да милиони невиних страдају да бисмо схватили да право на живот заслужују сви и да зато борба против највећег зла, фашизма, не сме да замре.

– И само сећање на те дане када су хорде Хортијевих фашиста, жандарми-убице у окупираном Новом Саду ишли од куће до куће и у смрт одводили Србе, Јевреје, Роме и све оне који су говорили другачије од њих изазива огромну тугу, језу и ужас. Било је то масовно убиство какво цивилизација не памти и зато су овај јануарски мук, ледена тишина Дунава и ово сећање на најтужније дане Новог Сада порука да никада нећемо заборавити и нећемо дозволити да иједна страница нашег града буде обележена црним флором због нечије мржње -нагласио је Вучевић.

Градоначелник је на крају додао да смо обавезни и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и да нема тог интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди.

– У ове речи блаженопочившег патријарха Павла стаје животна лекција за цело човечанство и све оно што остављамо нашој деци која ће наставити да граде наш лепи Нови Сад, утемељен на највишим људским вредностима – разумевању, љубави, вери и праштању – поручио је Вучевић.

У наставку комеморативног скупа певао је Хор јеврејске општине „Хашира“, а потом је помен служио врховни рабин Србије господин Исак Асиел, који је у обраћању окупљенима рекао да се лекција о Новосадској рацији „никада не затвара“, јер живот увек тка ситуације у којима нас стави пред испит да видимо да ли смо ту лекцију научили добро.

– Сва наша дела записују се у књигу, у дневник на небесима, и онога дана када будемо изашли пред божански суд, потпис сваког човека биће у њој – поручио је рабин Асиел.

 После наступа Хора Саборне цркве „Свети Георгије“, помен Српске православне цркве одржао је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј у саслужењу са новосадским свештеницима и ђаконима.

 У свом обраћању, владика Иринеј навео је неколико најпотреснијих сведочанстава из књиге „Крвава окупације Бачке“ сведока и хроничара Тиме Димитријевића, у издању Матице српске, Беседе Епархије бачке и СКЦ у Суботици. Књига је деценијама чекала на објављивање.

– Од оног времена када се десила Новосадска рација, па до данас, свакодневно се дешавају трагедије попут Новосадске рације у разним издањима али, нажалост, са истом суштином. Зато мислим да треба и да се молимо и да чинимо све што је до нас да се то не понови. Зато се и сећамо невиних жртава, да из историје извлачимо поуке и поруке за будућност  – поручио је владика Иринеј.

Венце код споменика „Породица“ положили су представници: Града Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, амбасада Израела и Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и представник потомака жртава Новосадске рације. Са брода Речне флотиле Војске Србије спуштен је венац у Дунав. Помен жртвама Рације одржан је и код спомен-плоче на новосадској плажи Штранд.

Комеморативном скупу присуствовали су: председник Покрајинске владе Игор Мировић, делегација Скупштине АП Војводине на челу са председником Иштваном Пастором, делегација Савеза јеврејских општина Србије коју су представљали Роберт Сабадош и Александар Гаон, делегација Јеврејске општине Новог Сада предвођена Мирком Адамом, Машом Бешлин и Ханом Фа, делегација Матице ромске предвођена Живаном Живановић, Милошем Николићем и Љиљаном Кнежевић, те Њихове екселенције амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и амбасадор Мађарске Атила Пинтер, муфтија Адем Зилкић и представници војске Србије.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања