Обележени „Дани буњевачке културе“ у КЦНС

22/08/2021

Поводом обележавања националног празника Буњеваца, традиционално је 22. августа отворена манифестација „Дани буњевачке културе – Дужијанца“. Домаћин манифестације је Буњевачки културни центар Нови Сад, који посебну пажњу посвећује Дужијанци, жетвеној свечаности којом се обележева завршетак жетве, а у религиозном смислу она представља израз захвалности Богу за добијени род.

Истакнуте личности које су присуствовале свечаности су председник Буњевачког културног центра Нови Сад, Мирко Бајић, председница Буњевачког националног савета, др Сузана Кујунџић Остојић, подпредседник национанлног савета, Никола Бабић, председница Одбора за културу Националног савета, Ката Култић, председник још једног буњевачког удружења у Новом Саду, проф. др Александар Рајич.

Присутнима се у име Града Новог Сада обратила госпођа Зорица Шијак, начелница Градске управе за културу, а затим господин Драган Трапарић испред Покрајинског секретеријата за културу, информисање и односе са верским заједницама.

За крај је господин Антун Петровић говорио о пореклу овог празника и обичајима за време Дужијанце, једног од најстаријих празника који је добио име од појма „дожњети“ што значи довршити жетву.

Пре шетње градом и играња Великог буњевачког кола на Тргу слободе, пред публиком у Културном центру новог Сада која је поштовала све епидемиолошке мере, КУД „Братство“  одиграо је сплет буњевачких игара.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања