Обележена годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији

25/11/2016

Трибином „Велика народна скупштина и присаједињење Војводине (Баната, Бачке и Барање) Краљевини Србији 25.11.1918.″ која је одржана у петак 25. новембра у Културном центру Новог Сада обележена је годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији. Аутор и предавач био је професор доктор Саша Марковић.

У годинама обележавања почетка и трајања Великог рата Културни центар Новог Сада велику пажњу посвећује програмима културе сећања како би се од заборава сачували битни догађаји и личности из историје Новог Сада, Срба и свих народа који живе на овим просторима. Професор доктор Саша Марковић је говорио о приликама у Војводини за време Првог светског рата и непосредно пред Велику скупштину на којој је до тада јужна угарска покрајина ушла у оквире новонастале Краљевине.

img_9487

-Недалеко одавде одиграла се чувена скупштина на којој је одлучено да се Банат, Бачка и Барања присаједине Краљевини Србији и то је данашња централна тема. Неопходно је да познајемо дешавања која су се одиграла раније, а као крање исходиште имали су Велику скупштину – рекао је професор доктор Марковић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања