Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

25/03/2016

Tribina posvećena 17-godišnjici od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije održana je u četvrtak, 24. marta na Tribini mladih. Autori predavanja bili su Ognjen Karanović, stručni saradnik Matice srpske i Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

O istorijskim uzrocima koji su naveli 19 najmoćnijih zemalja sveta da izvrše agresiju protiv Savezne Republike Jugoslavije koja se ni u demografskom ni u privrednom i vojnom smislu nije mogla meriti sa savezom kakav je NATO govorio je Ognjen Karanović. On je istakao da se polemike o uzrocima rata i danas vode u akademskim i neakademskim krugovima, a to znači da još uvek nema nekog opšteprihvaćenog zaključka.

Ognjen Karanović i Milorad Vukašinović
Ognjen Karanović i Milorad Vukašinović

-Veliku zahvalnost moram da iskažem svima koji su danas odvojili  deo svog vremena kako bismo svi na trenutak zastali i vratili sećanja na 24. mart 1999. godine. Danas ćemo dočekati još jednu tužnu godišnjicu, 17 godina od početka NATO intervencije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju – rekao je Ognjen Karanović.

Novinar i publicista Milorad Vukašinović govorio je o geopolitičkim posledicama ovog rata i o tome šta je predhodilo pokretanju intervencije. Prisutnima je objasnio kako su izgledali čuveni pregovori u Rambujeu koji su vođeni neposredno pred početak bombardovanja.

– Hvala svima koji su danas ovde i hvala Kulturnom centru kao instituciji koja i na ovaj način neguje nešto što nam često nedostaje, a to je kultura sećanja – rekao je na početku svog izlaganja Vukašinović.

Novosadki novinar je prisutnima rekao da odgovore na mnoga pitanja koja se postavljaju kada se priča o ratu 1999. godine mogu pronaći u knjizi Strouba Talbota „Globalizacija nacija“, gde autor priznaje da je suštinski razlog NATO intervencije činjenica da je Jugoslavija pored Belorusije bila jedina država koja nije prihvatala recepte MMF-a i Svetske banke, a to zapadna zajednica nije smela da dozvoli.

Vukašinović je pročitao dokument, pismo nemačkog diplomate Vilija Vimera napisano posle konferencije u Bratislavi 2000. godine. Pismo je poslato tadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, a u njemu su navedeni suštinski uzroci bomardovanja SR Jugoslavije. Kako je autor predavanja naveo, ovo pismo je svedočanstvo o počinjenom zločinu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wiwY71e5sP4[/youtube]

Foto: Ružica Berber

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja