Обележена годишњица НАТО бомбардовања

25/03/2016

Трибина посвећена 17-годишњици од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије одржана је у четвртак, 24. марта на Трибини младих. Аутори предавања били су Огњен Карановић, стручни сарадник Матице српске и Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

О историјским узроцима који су навели 19 најмоћнијих земаља света да изврше агресију против Савезне Републике Југославије која се ни у демографском ни у привредном и војном смислу није могла мерити са савезом какав је НАТО говорио је Oгњен Карановић. Он је истакао да се полемике о узроцима рата и данас воде у академским и неакадемским круговима, а то значи да још увек нема неког општеприхваћеног закључка.

Огњен Карановић и Милорад Вукашиновић
Огњен Карановић и Милорад Вукашиновић

-Велику захвалност морам да искажем свима који су данас одвојили  део свог времена како бисмо сви на тренутак застали и вратили сећања на 24. март 1999. године. Данас ћемо дочекати још једну тужну годишњицу, 17 година од почетка НАТО интервенције на тадашњу Савезну Републику Југославију – рекао је Огњен Карановић.

Новинар и публициста Милорад Вукашиновић говорио је о геополитичким последицама овог рата и о томе шта је предходило покретању интервенције. Присутнима је објаснио како су изгледали чувени преговори у Рамбујеу који су вођени непосредно пред почетак бомбардовања.

– Хвала свима који су данас овде и хвала Културном центру као институцији која и на овај начин негује нешто што нам често недостаје, а то је култура сећања – рекао је на почетку свог излагања Вукашиновић.

Новосадки новинар је присутнима рекао да одговоре на многа питања која се постављају када се прича о рату 1999. године могу пронаћи у књизи Строуба Талбота „Глобализација нација“, где аутор признаје да је суштински разлог НАТО интервенције чињеница да је Југославија поред Белорусије била једина држава која није прихватала рецепте ММФ-а и Светске банке, а то западна заједница није смела да дозволи.

Вукашиновић је прочитао документ, писмо немачког дипломате Вилија Вимера написано после конференције у Братислави 2000. године. Писмо је послато тадашњем немачком канцелару Герхарду Шредеру, а у њему су наведени суштински узроци бомардовања СР Југославије. Како је аутор предавања навео, ово писмо је сведочанство о почињеном злочину.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wiwY71e5sP4[/youtube]

Фото: Ружица Бербер

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања