ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

23/01/2022

У знак сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, представници Града Новог Сада, Војске Републике Србије, Јеврејске општине Нови Сад, Матице ромске, амбасада Мађарске, Израела, САД, Бугарске и Црне Горе, као и потомака жртава положили су венце на споменик „Породица“ на Кеју жртва рације и спустили их у Дунав. Помен у име Јеврејске заједнице одржао је врховни Рабин Србије господин Исак Асиел, а помен Српске православне цркве служили су викарни Епископ топлички г. Јеротеј и викарни Епископ мохачки г. Дамаскин. Том приликом прочитано је обраћање Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија који је због здравственог стања био спречен да присуствује помену.

– Ми православни Срби никада нећемо мађарски народ препознавати у лицима злочинаца Јаноша Тота, Гезе Баторија, Ђуле Зомборија, Миклоша Нађа, Шандора Кепира, него га препознајемо и волимо кроз бесмртне ликове јунака као што су Пал Телеки, Ендре Бајчи Жилински и сви они који су спасили животе суседа у Будисави, Бачком Градишту и другим местима. Надамо се да ће ускоро о овом злочину над невиним становништом моћи да уче ђаци у школама и да ће после 80 година од масакра над голоруким народом Бачке, пуна истина бити доступна свима. Неговање културе сећања је наша обавеза и према прецима и према будућим нараштајима – истакао је Патријарх српски Порфирије.

Присутнима на обележавању 80. годишњице Новосадске рације, у којој је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом Саду и другим местима Војводине убијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи, обратио се и градоначелник Милош Вучевић.

– Новосадска рација није само туга за нас Новосађане. Новосадска рација је опомена за целокупно човечанство, да фашистичко зло више нигде и никада не сме да се понови. Споменик „Породица“, поред којег се и овог јануара у тишини клањамо невиним жртвама, није само спомен на прошлост, већ и опомена за будућност, jер у ту будућност можемо само ако смо ослобођени од мржње и зла, од нељудског, од свега што је пре 80 година затрло на стотине породица, а на стотине њих заувек завило у црно. И зато вас, драги пријатељи, на овом месту туге и сећања, молим за подршку. Ми из Новог Сада покрећемо иницијативу да злочин који зовемо Новосадска рација као лекција уђе у уџбенике, да уђе у званични школски програм, да генерације које долазе, не само наши Новосађани, имају чисто сећање, да уче да се таква злодела никада не понове, да науче да бране право на живот, право на избор, право на различитости. Ми у Новом Саду, уз благослов владике бачког господина Иринеја, покрећемо и иницијативу за изградњу меморијалног центра посвећеног сећању на Новосадску рацију, да имамо место на којем ће бити сабрана сва сведочанства, све чињенице, све успомене. Место на којем ће се учити истина о фашистичком злочину над Србима, Јеврејима, Ромима и неговати сећање на све невине жртве Новосадске рације – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

У оквиру програма на Кеју жртава рације, пригодне композиције извели су Хор Јеврејске општине „Хашира“, Хор Саборне цркве „Свети Георгије“ и Црквени хор при Успенском храму „Антифон“, а помен је такође одржан код спомен-плоче на Новосадској плажи “Штранд“.

Нови Сад, 23. јануар 2022. године

 

Преузето са Званичне презентације Града Новог Сада

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања