ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У НОВОМ САДУ

03/12/2019

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је културно-уметничком програму у Културном центру града којим Градска управа за социјалну и дечју заштиту обележава 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом у Новом Саду. Тај датум обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање 3. децембра с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

– Ова врста сусрета не служи само томе да протоколарно обележимо један датум, већ је прилика да видимо шта смо то урадили у претходном периоду, да сумирамо резултате сарадње, да сагледамо да ли смо отклонили неке баријере, не само оне архитектонске, већ и оне у нашем уму. Потребно је да спознамо да ли смо до сада показали виши степен солидарности, емпатије и разумевања према особама са инвалидитетом, да ли боље разумемо комшије, рођаке, пријатеље који живе један ни мало лак живот, да ли разумемо њихове породице. Треба да смо томе посвећени свих седам дана у недељи, током целе године, да као Градска управа стварамо једнаке услове за све људе који живе у овом граду и да смо што бројнији у борби за изједначавање права свих грађана. Отклањамо ми те архитектонске баријере, склањамо административне препреке, али морамо још много тога да радимо како би те баријере нестале из наших мисли – да не окрећемо главу на другу страну, да нам не буде непријатно, да не доживљавамо да се то тамо неком другом дешава и да имамо довољно разумевања за особе са инвалидитетом. Они су велики борци, шампиони свакодневице који се боре са великим изазовима и од њих можемо много тога да научимо. Задовољан сам оним што смо урадили као Град, јер смо поред обезбеђивања великог буџета за област социјалне  заштите, донели и одлуку о финансирању персоналних асистената. За неког је то мали корак, али он има велику симболику. Значајан је утолико јер смо уклонили једну баријеру и променили правила, тако што смо као градска администрација суштински разумели и прихватили  стварне потребе те популације. Град не наступа више из перспективе да нешто намеће, већ тежи томе да разуме и примени то. То је пут којим бих желео да Нови Сад настави да иде – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У оквиру програма наступио је и Саундбим оркестар „Добри људи“ из Школе „Милан Петровић“, а у име свих Удружења обратио се председник Удружења ратних војних инвалида Слободан Врачарић. Публика је уживала и у клавирској нумери коју је извела Кристина Јевтовић из Удружења дистрофичара. Кристина је Новосађанка, рођена 2001. године и болује од ретке неуромишићне болести, спиналне мишићне атрофије. Она је чланица Удружења дистрофичара Јужнобачког округа, и ученица 4. разреда Средње музичке школе „Исидор Бајић“, а добитница је бројних награда и признања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања