О комунистичкој идеологији

13/04/2018

Трибина „О комунистичкој идеологији” одржана je у петак 13. априла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

 Слепчев је на почетку указао на то да се често мешају појмови комунизма и социјализма, што је последица чињенице да је и сама политичка теорија до краја 19. века употребљавала оба појма за исти идеолошки процес. Вододелницу представља појава Карла Маркса, када се формира разлика између онога што препознајемо као социјализам или социјалдемократију, и појма комунизма.

Комунизам, рекао је затим Слепчев, теоретски баштини општа начела социјализма као што су једнакост и слобода. Маркс је своје претходнике окарактерисао као социјалутописте, представљајући себе као родоначелника новог историјског курса на левом политичком пољу.

– Заједно са Фридрихом Енгелсом, Маркс је развио Теорију научног социјализма коју данас препознајемо као марксизам – рекао је Слепчев.

Почетком 20. века на тлу Русије никао је један нови поредак, а терор је био једини метод бољшевика којим се власт успостављала. После Другог светског рата, на сличан начин у још неким државама успостављан је исти систем сличним методом  – физички су уклањани појединци и групе који су сматрани потенцијалном опасношћу за враћање на стари режим.

     Лењин се није пуно ослањао на радништво и на класну свест, него је био много практичнији у односу на методе ранијих социјалистичких мислилаца – установио је партију бољшевика невеликог броја са веома јасним циљем за успостављање власти по сваку цену.

     Слепчев је затим рекао да су на „крилима” Црвене армије и код нас дошли они који су покушали да мењају свет из корена. Аутор је додао да је то тема која заслужује да се с њом суочимо на прави начин, али да процес истинског суочавања још није ни почео.

     Слепчев је комунизам код нас окарактерисао као недвосмислену антисрпску творевину, наводећи да то потврђују и закључци Комунистичке партије на Четвртом конгресу у Дрездену.

У тим закључцима се говори колико је та идеологија била у функцији рушења најпре Краљевине Југославије, а касније и духовне и материјалне девастације српског народа. У разговор на ову тему на крају предавања укључила се и публика.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања