Novosti iz KCNS izdavaštva

27/10/2020

Izdavačka delatnost Kulturnog centra Novog Sada nastavlja ustanovljenu tradiciju neumorno radeći na novim naslovima. U nedelji koja je za nama objavljene su još dve knjige: Stihovi, lepi iz profila – poetska zbirka ruskog pisca Andreja Sen-Senjkova i proza ukrajinskog pisca Oleksandra Bojčenka, 50 posto u pravu.

Za svoju poluvekovnu godišnjicu Andrej Sen-Senjkov je za čitaoca pripremio pravu poetsku bombu. Upravo tako mi je on lično opisao ovaj izbor, u koji su ušle, uglavnom, pesme poslednje dekade. (…) Njegova bomba je stvorena izvan granica ljubavi i mržnje, izvan granice binarne logike, u rizomatskim predelima Deleza i Gatarija gde su atomske pečurke, „svemogući vrganji / rudnjače rusule / muhare otrovnjače / šampinjoni lisičarke / razmnožavaju se sporama / o mnogome spore / počinje kišni / pomalo hladni / rat“. (…) Posle takve eksplozije svet neće biti razoren; menja se samo ugao i optika posmatranja. (Jevgenije Pavlov)

Proza ukrajinskog pisca Oleksandra Bojčenka uvek balansira na rubu: između eseja i priče, autobiografije i fikcije, književnosti i života. U prvim svojim knjigama autor je proživljavao književna dela, a u najnovijim čita ukrajinsku stvarnost koja zna da bude vesela, ali najčešće to, nažalost, nije. „50 posto u pravu“ već samim svojim naslovom doziva njegovu posebnu poetiku ravnoteže. U tim veoma ličnim zapisima Bojčenko nastoji da bude objektivan u svojoj subjektivnosti, da melanholiju ublaži ironijom, da bude maksimalno iskren i da prećuti ono što će čitaocu došapnuti tekst. Knjiga smeha i sete, nacionalna i univerzalna kao što to znaju da budu dela sa kojima nastavljamo razgovarati i onda kad zatvorimo korice. Jer uvek postoje onih drugih „50 posto u pravu“ rezervisanih za sagovornika-čitaoca. Za one koji visoko vrednuju umetnost pripovedanja, jednostavnost priče i kozerski šarm, iskreni smeh i bolnu, mudru ironiju. (Ala Tatarenko)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja