Новости из КЦНС издаваштва

27/10/2020

Издавачка делатност Културног центра Новог Сада наставља установљену традицију неуморно радећи на новим насловима. У недељи која је за нама објављене су још две књиге: Стихови, лепи из профила – поетска збирка руског писца Андреја Сен-Сењкова и проза украјинског писца Олександра Бојченка, 50 посто у праву.

За своју полувековну годишњицу Андреј Сен-Сењков је за читаоца припремио праву поетску бомбу. Управо тако ми је он лично описао овај избор, у који су ушле, углавном, песме последње декаде. (…) Његова бомба је створена изван граница љубави и мржње, изван границе бинарне логике, у ризоматским пределима Делеза и Гатарија где су атомске печурке, „свемогући вргањи / рудњаче русуле / мухаре отровњаче / шампињони лисичарке / размножавају се спорама / о многоме споре / почиње кишни / помало хладни / рат“. (…) После такве експлозије свет неће бити разорен; мења се само угао и оптика посматрања. (Јевгеније Павлов)

Проза украјинског писца Олександра Бојченка увек балансира на рубу: између есеја и приче, аутобиографије и фикције, књижевности и живота. У првим својим књигама аутор је проживљавао књижевна дела, а у најновијим чита украјинску стварност која зна да буде весела, али најчешће то, нажалост, није. „50 посто у праву“ већ самим својим насловом дозива његову посебну поетику равнотеже. У тим веома личним записима Бојченко настоји да буде објективан у својој субјективности, да меланхолију ублажи иронијом, да буде максимално искрен и да прећути оно што ће читаоцу дошапнути текст. Књига смеха и сете, национална и универзална као што то знају да буду дела са којима настављамо разговарати и онда кад затворимо корице. Јер увек постоје оних других „50 посто у праву“ резервисаних за саговорника-читаоца. За оне који високо вреднују уметност приповедања, једноставност приче и козерски шарм, искрени смех и болну, мудру иронију. (Ала Татаренко)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања