НОВОСАДСКИ УМЕТНИЦИ ПОНОВО У ДОРТМУНДУ

31/07/2019

Централна изложба овог пројекта под називом „Камен–папир–маказе“  отворена је 11. августа у престижној галерији „Big“. Ова изложба представила је дванаест уметника из Новог Сада, кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа: цртежи, колажи, литографија, објекти, видео-инсталација… Тема се односи на коришћени материјал с једне стране, а с друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут: питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања „више силе“ која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо. О поменутим проблемима у својим делима промишљали су следећи аутори: Данијел Бабић, Даница Бићанић, Маја Ердељанин, Горан Деспотовски, Јелена Ђурић, Горан Јуреша, Небојша Лазић, Лазар Марковић, Милета Поштић, Моника Сигети, Јелена Средановић и Георг Винокиц.

https://ars-tremonia.de/spannende-einblicke-in-die-kunstszene-von-novi-sad/

https://www.nordstadtblogger.de/stein-papier-schere-kuenstlerische-arbeiten-aus-der-dortmunder-partnerstadt-novi-sad-in-der-big-gallery/

http://media.rtv.rs/sr_lat/art-erija/49239

 

Нови Сад и Дортмунд су градови побратими, који већ годинама сарађују на многим пољима (универзитетска сарадња, привреда, размена културних садржаја). Тако се већ годинама у оба града организују изложбе и узвратне посете ликовних уметника, сарадња између џез музичара, у оквиру које се у Културном центру Новог Сада већ девет година редовно одржава Летња џез академија са музичарима из Дортмунда, филмске пројекције…

У сусрет Европској престоници културе, представници два града побратима интензивирају планове и припреме програма даље културне сарадње. Задовољни својим прошлогодишњим гостовањем у главном граду Војводине, дортмундски уметници започели су овог лета реализацију серије гостовања новосадских ликовних уметника у свом граду, узвраћајући гостопримство са чак три изложбе у три престижне градске галерије. Да подсетимо, прошлог септембра је 19 аутора из Дортмунда представљено на групној изложби у Клубу „Трибина младих“ у Културном центру Новог Сада. У току десет дана свог боравка у Новом Саду, гости из Дортмунда су упознали широк круг уметника и остварили бројне контакте, те су на основу тога сачинили план за овогодишњу манифестацију „Новосадско лето у Дортмунду“, која се састоји од три изложбе по позиву домаћина.

Манифестација је започела 20. јула отварањем самосталне изложбе „Flaw(less)“ новосадске уметнице Ане Новаковић, у галерији „Kunstraum Dortmund“. Уметница се представила серијом слика, цртежа, принтова и перформансом изведеним на отварању.

У свом финалу, ова размена која полако прераста у манифестацију, омогућиће 25. августа у градској галерији „Torhaus Rombergpark“ отварање још једне самосталне изложбе под називом „Терапија бојама“ новосадске ауторке Маје Ердељанин.

Све три изложбе биће отворене до средине септембра, а идуће године очекујемо дортмундске уметнике поново у Новом Саду.

У име Града Дортмунда и Културбироа, организацију ове уметничке размене преузело је удружење уметника „Дортмундска група“ („Dortmunder Gruppe“), а у име Новог Сада Културни центар Новог Сада.

https://dortmundergruppe.jimdo.com/aktuell/

http://kunstraum.langer-august.de/

https://www.youtube.com/watch?v=OdPyCXrw3oo&feature=share

Ова сарадња се одвија по систему реципроцитета, те су у домену ликовне уметности, до сада у Дортмунду самостално представљени новосадски уметници Драган Јанков (2004), Драган Војводић, Живко Грозданић и Милан Блануша (у продукцији галерија Бел Арт и Златно око, 2007), Ненад Игњатовић (2016), а у Новом Саду уметници из Дортмунда (2005) Aleksandar Pohl, Gudrun Katke, Janka Thiemann, Gine Selle, Michael Odenwaeller… Приређиване су и групне изложбе, као и изложбе застава Фестивала Дунавки дијалози, у оба града са радовима истакнутих уметника са обе стране (2005, 2006, 2017).

Удружење „Дортмундска група“ основано је пре 62 године (1956), као наследник удружења „Дортмундско уметничко удружење“ („Dortmunder Künstlervereinigung“) насталог још давне 1920. године, али се распало 1934. године са почетком Трећег рајха због одбијања сарадње са нацистима. Након рата и дужег процеса борбе са цензуром и уништавањем уметничких дела, дортмундски уметници успевају да се укључе у токове модерне уметности и оснивају поново своје удружење. Оно обухвата уметнике свих ликовних дисциплина: сликарства, скулптуре, графике, нових медија. Од 1957. године редовно приређује изложбе својих уметника, што чланови овог удружења схватају као своју основну делатност. Врло брзо развијају и веома живу и активну мрежу сарадничких удружења широм Немачке, а затим и у другим земљама. Сваке године, Дортмундска група организује барем једну изложбу својих уметника у иностранству, али приреди и узвратну изложбу у свом граду. Од 1961. године остварене су размене са уметницима из Данске, Енглеске, Француске, Грчке, Холандије, Израела, Летоније, Литваније, Аустрије, Пољске, Румуније, Шпаније, Русије, Србије и Мађарске.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања