Новосадски основци део престижног филмског догађаја за младе

04/05/2017

Млади Новосађани узраста од 12 до 14 година, заједно са својим вршњацима из 31 државе Европе, у недељу 7. маја ће изабрати најбољи филм младе филмске публике!
Награду младе публике (EFA Young Audience Award) установила је пре шест година Европска филмска Академија. Србија је део овог пројекта од његовог оснивања, а ове године избор ће по први пут бити организован у Новом Саду.

 

Избор Награде младе публике Европске филмске академије 2017. у Србији се организује уз покровитељство Филмског центара Србије, а у оквиру програма Слободна зона Јуниор, партнерство Културног центра Новог Сада и подршку дистрибутерске куће Фиве Старс.

У Културном центру Новог Сада, у недељу 7. маја од 10 до 19 часова, у улози жирија биће 70 девојчица и дечака из ОШ „Иво Лола Рибар“, ОШ „Петефи Шандор“, ОШ „Марија Трандафил“, ОШ „Тврђава“, а неки од ученика биће чланови жирија посредством креативног студија „Чароља“, драмског студија „Тетрило“ и Центра за породични смештај и усвојење у Новом Саду.
Новосадски основици ће заједно са вршњиацима из још 37 градова Европе у којима се симултано организује овај догађај, погледаће три номинована филма и гласати за своје фаворите.
Номиновани филмови за 2017. годину су швајцарско-француски филм „Мој живот као Тиквица“, немачки „Збогом… Берлин“ и швајцарски „Девојчица из Енцилоха“.
У паузама између пројекција филмова, чланови жирија ће уз стручне модераторе, ауторски тандем Душана Шапоњу и Душана Чавића, учествовати у разговорима и радионицама, а након задње пројекције млада публика ће гласати за најбољи филм по свом избору.
Врхунац дана биће вечерња церемонија током које ће млади гледаоци-презентери уживо објављивати резултате националних гласања путем видео конференције, по узору на гласање које се спроводи током Песме Евровизије.
Резултати гласања ће бити саопштени организаторима у Ерфурту, седишту једног од најзначајнијих филмских фестивала за младе, у којем ће на крају дана и бити додељена Награда младе публике за најбољи филм за децу.
Додела награда, која ће се одржати у раним вечерњим сатима, моћи ће да се прати путем ливе стреама на www.yаа.еуропеанфилмаwардс.еу.
Награда младе филмске публике установљена је са циљем да заинтересује младе за европске приче, људе, културу друштво, изгради мостове за размену различитих гледишта, повећа свест о важним друштвеним питањима, подстакне посвећеност, осећај заједнице, разумевања и толеранције.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања