Novo izdanje KCNS izdavaštva: Ivana Velimirac – Izlazak zveri

06/08/2020

U ediciji „Džepni anagram – poezija“ izdavačke delatnosti Kulturnog centra Novog Sada objavljena je poetska zbirka Ivane Velimirac – Izlazak zveri.

„Svi tekstovi Ivane Velimirac, bilo da je reč o poeziji, kratkoj prozi ili eseju, predstavljaju žanrovske melanže, postmoderne mešavine u kojima su integrisane karakteristike niza žanrova. Tekst koji je pred nama žanrovski je definisan, te se u podnaslovu naglašava da je reč o poemi. Time je u knjizi Izlazak zveri do kraja sproveden postupak „poemizacije izraza“ začet u prvoj zbirci – Drevni dečak je knjiga na granicama žanrova koja bi, da nije izdeljena na nenaslovljene celine, mogla biti i poema. (…) Biblijski i antički motivi i mitovi, reference iz književnosti i kulture, autobiografski elementi, filozofski i književno teorijski diskurs ugrađeni su u telo teksta poeme zahvaljujući upečatljivim pesničkim slikama izgrađenim upotrebom svega nekoliko reči koje neretko počivaju na naizgled oksimoronskim spojevima i gotovo nadrealističkim principima. Ubrzani ritam, pomenuta repetitivnost i eliptičnost stihova stvaraju utisak da se slike poput frejmova smenjuju pred čitalačkim očima, brzo izlaze i još brže nestaju. Konstante su zveri i konstantna je paradoksalno, upravo promenljivost, smena slika, predmeta, pojava, teksta. (…) Zbog svega toga knjiga Ivane Velimirac koja je pred nama predstavlja samosvojan, originalan, promišljen pesnički poduhvat koji učvršćuje prepoznatljivost autorkinog izraza.“ (Jelena Milinković)

IVANA VELIMIRAC (Beograd, 1976), pesnikinja i prevodilac. Za prvu knjigu poezije Drevni dečak (2003) dobila je Brankovu nagradu. Za prevod romana sa francuskog jezika Nadleštvo za bašte i ribnjake D. Dekoena dobila je Nagradu „Branko Jelić“ (2019).

Komentari

Branko Aleksić Branko Aleksić

Egzorcistički anti-bestijarij
Druga zbirka Ivane Velimirac, "Izlazak zveri …", po silnom temperamentu kojim valja magmu reči i simbola, stihova kao bez daha, predstavlja odskok, preskok jezika kojim je govorio Apoliner u "Orfeju", pa i "Drevni dečak" (2003). Dok je dobar deo pesničkog sveta progovorio u prvoj zbirci Ivane Velimirac, prirodno okrenut jeziku kao svom predmetu, Izlazak zveri neposredno izražava, igra, sâm jezik kao sredstvo, čin “ezorciziranja”.
Branko Aleksić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja