Novi Sad se seća

23/01/2014

 

Read this report in English

„Važno je negovati kulturu sećanja, zato što su žrtve zaslužile to. U ime toga, ovde na Trgu slobode je postavljeno kamenje na kojima su napisana imena žrtava Novosadske racije, Srba, Jevreja i Roma. Po jevrejskoj tradiciji, kamen se ostavlja na groblju kao uspomena na mrtve, zato što kamen traje večno, dok cveće vene. Koliko je i kamen večan toliko i mi želimo da je naše sećanje večno. Kulturni centar Novog Sada se i ove godine pridružio u obeležavanju ovog datuma koji je jedan od najtužnijih u istoriji našeg grada. Organizovali smo manifestaciju „Ledena tišina“ u okviru koje su bile promocije knjiga, projekcije filmova, izložbe u tri naše galerije. Naši đaci novosadskih škola, po pvri put su mogli da vide i čuju svedočenja preživelih žrtava. Na kraju, organizovali smo i ovaj simbolični pomen na Trgu. Izuzetno mi je drago što je Izraelska ambasada prepoznala naš trud na negovanju kulture sećanja i zahvalan sam gospodinu Josefu Leviju što je danas sa nama“, istakao je dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada koji je, nakon što je Leviju pokazao multimedijalnu izložbu u Likovnom salonu KCNS, zajedno sa ambasadorom, stigao na Trg slobode na kojem su građani od rana jutra dolazili da odaju počast nastradalim sugrađanima u Novosadskoj raciji.

Gospodin Josef Levi je izjavio da je ovaj dan veoma važan za sve građane Novog Sada, stanovnike Izraela i Srbije. „Ovo jedan strašan zločin koji je počinjen od strane Nemaca, odnosno, u ovom slučaju njihovih saveznika u ratu Mađara. Ovo je dan koji je vezan za nacionalni identitet jevrejskog naroda, i veoma je važno da se on obeleži na dostojanstven način. Novosadska racija povezuje sudbine jevrejskog, romskog i srpskog naroda koji su ubijeni u Novom Sadu. Obišao sam Kulturni centar Novog Sada,  a gospodin Andrej Fajgelj me je sproveo i video sam mlade ljude koji su došli da uče i vide šta se dešavalo tada u Novom Sadu. Mislim da je veoma važno da se ovakav zločin ne zaboravi i da se obeležava ovaj dan“, rekao je Levi i naglasio da je „važno da predstavnici diplomatije, ne samo Izraela već i drugih zemalja dođu na dan obeležavanja Novosadske racije jer je to veoma važan datum za istoriju koji predstavlja deo Holokausta koji je sproveden u bivšoj Jugoslaviji. Zahvalan sam i crkvi što učestvuje u obeležavanju  ovog datuma, jer to znači povezivanje sa Jevrejskom zajednicom.

Ovim pomenom koji je organizovao Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad je pokazao da se seća svake osobe za koju se do sada zna da je stradala u Novosadskoj raciji i da Novi Sad i dalje traga za svakim imenom žrtve koja je stradala tih hladnih januarskih dana pre 72 godine. Sećanje na njih je upisano i time utisnuto u kamenje koje je juče bilo izloženo na novosadskom glavnom Trgu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g_Ve5-GKw0s[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0VynYvtF_rU[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja