„Нови Сад Oпен Aрт – НОА” – Дан отворене уметности у Културном центру Новог Сада

29/08/2014

НОА – Нови Сад Oпен Aрт
Културни центар Новог Сада, субота 6. септембар 2014. године

Екипа „Државног посла” води аукцију 

 

 

Дан отворене уметности  „Нови Сад Опен Арт – НОА“, који, у сарадњи са београдском галеријом „Беоарт-Лајварт“, организује Културни центар Новог Сада, биће одржан у суботу, 6. септембра 2014. године. На конференцији за новинаре о овом пројекту причали су Биљана Јотић, историчарка уметности и једна од кустоскиња овог пројекта, Сунчица Марковић, академска сликарка и заменица директора КЦНС и Душан Савковић, академски сликар.

 

Једнодевна манифестација, која се по први пут организује у нашем граду по узору на „Београд Опен Арт“, има герилски, blitzkrieg карактер и намеру да у три корака представи, афирмише и обезбеди средства за одабране уметнике. Према речима Биљане Јотић основни циљ овог изузетног уметничког пројекта јесте промоција младих српских уметника, али и да се грађанима приближи савремена уметност кроз различите интерактивне садржаје.

– Ова сарадања између КЦНС и нас даће један велики допринос уметности и савременој српској сцени. Пројекат је остварен у Београду ове године, драго ми је што ће он бити одржан у Новом Саду, а план је да га проширимо по читавој Србији и региону. Суштина је отварање уметности према публици где се на тај начин комуницира са њом, долази до бољег упознавања савременог сликарства, рекла је Јотићева, додавши да се овим пројектом поред комуникације и едукације,  ствара и нова публика и да је посебно захвална Културном центру Новог Сада што је препознао вредности овог пројекта.

Новосадски Културни центар ове године је као гост учествовао на „БОА”, видевши велику заинтересованост публике, а уједно и уметника којима су овакви пројекти од великог значаја, одлучио је да организује „Новосадски Опен Арт – НОА”. Дан отворене уметности, према речима Сунчице Марковић,  подељен је у пет сегмената, а осим ликовне радионице за децу, сликања уживо, аукције слика и хуманитарне акције „Цртеж за књигу”, уметници ће прошетати центром града носећи своја дела, и то у пратњи историчара уметности који ће разговарати са пролазницима. Организатори су најавили и хумантарни део ове манифестације, па ће тако суграђани имати прилику да помогну библиотеци у Обреновцу која је због поплава изгубила четвртину свог фонда.

– Уметници су својом добром вољом одлучили да донирају своје цртеже, а суграђани који приложе књигу, на поклон ће добити један од цртежа. На тај начим ћемо заједно пробати да допунимо фонд обреновачке библиотеке,  рекла је Сунчица Марковић, истакавши да се нада да ће аукција слика и цела манифестација бити добро примљене у јавности чему су свој допринос дали и глумци из ТВ емисије „Државни посао”, који ће водити у суботу увече аукцију слика.

Да је ово велика прилика за младе уметнике говори и податак да се пријавило више од 30 уметника, а то је потврдио и млади академски сликар Душан Савковић који је рекао да је учесвовати у оваквом пројекту част и велика шанса како за сликаре тако и за целокупну сцену савремене умeтности.

Догађај је потпуно другачији од свега до сада виђеног, јер нуди отворен приступ како према публици, тако и према уметницима, којима је пружена прилика за непристрасну промоцију, али и шанса да продају своја дела.

Каталог са именима уметника и њиховим делима, која ће бити представљена на аукцији, можете погледати овде.

Програм:

Ликовне радионице за децу од 15:30 до 17:00 часова, тераса Културног центра Новог сада, други спрат– Са децом ће радити млади академски сликари и историчари уметности, а аниматор на радионици ће бити познати новосадски музичар Бранимир Росић.

Сликање уживо од 17:00 до 18:00 часова – Два стрит-арт уметника ће уживо пред пролазницима сликати на платоу испред Ликовног салона Културног центра.

Шетња уметника кроз центар града од 18:00 часова – Уметници ће прошетати центром града носећи своја уметничка дела. Са њима ће бити и историчари уметности који ће са заинтересованим пролазницима причати о уметности.

Аукција слика од 19:30 часова, Клуб „Трибина младих” – Тиха аукција (лицитира се преко формулара). Аукцију води екипа ТВ емисије „Државни посао” и водитељ радио емисије Б92 „УзБудилник” Младен Урдаревић Млађа.

После аукције биће уприличен коктел.

Хуманитарна акција „Цртеж за књигу” – за библиотеку у Обреновцу, од 16:00 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Грађани ће моћи да књиге из своје библиотеке донесу и донирају за поплављену библиотеку у Обреновцу, а заузврат ће добити цртеже које су уметници донирали, као и цртеже са дечје радионице. Акцију подржава Градска библиотека Новог Сада, као и бројне новосадске издавачке куће.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Be7Yycul1LE[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MDyqjUawoy0[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=N3VQ3zZVKlo[/youtube]

 

Aтмосферу са овогодишње манифестације  „Београд Oпен Aрт – БОА” можете погледати на следећем видеу:

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VPwQVWdDojs[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања