Novi Sad i Podgorica obnavljaju saradnju na polju kulture

05/06/2017

U Kulturnom centru Novog Sada večeras, 5. juna u Klubu „Tribina mladih”, otvorena je samostalna izložba umetničkih fotografija crnogorskog umetnika Damira Murseljevića Bajkovita mreža odraza. Ovo je prvi zajednički poduhvat KCNS-a i Kulturno–informativnog centra „Budo Tomović” iz Podgorice, pošto su nedavno, nakon gotovo dve decenije, obnovili saradnju.

Tim povodom, direktor Panaotović, danas je u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada ugostio direktorku podgoričkog KIC-a „Budo Tomović” , Snežanu Burzan. Prijem je protekao veoma uspešno, uz konstruktivan dijalog i obostranu želju za daljom, jednako uspešnom, saradnjom.

Pozdravni govor na izložbi održali su direktor Kulturnog centra u Novom Sadu, Bojan Panaotović i direktorka Kulturno–informativnog centra „Budo Tomović” iz Podgorice, Snežana Burzan.

Pošto je ukazao na značaj obnovljene saradnje između novosadske i podgoričke institucije kulture, Panaotović je naglasio da saradnja počinje na najvišem mogućem nivou. On je istakao da je gospođa Burzan u trodnevnoj poseti Novom Sadu, te da joj je srdačan prijem poželeo i gradonačelnik Miloš Vučević.

     – Što se tiče države Srbije, reafirmacija ove saradnje ima apsolutnu podršku – istakao je direktor Kulturnog centra Novog Sada, naglasivši da se tope one „sante leda” koje sprečavaju ono što je logično i svrsishodno, a to je saradnja dva susedna kulturna centra.

Panaotović je najavio da je izložba Damira Murseljevića samo prvi korak u kontinuiranoj i plodnoj saradnji dva kulturna centra, jer već od jeseni program KCNS-a o Miroslavu Miki Antiću biće upriličen u Podgorici. U bliskoj budućnosti, na relaciji Novi Sad – Podgorica, odvijaće se mnogo raznovrsnih i kreativnih programa.

– Savremeni svet ima sunčanu i tamnu stranu ulice, a mi smo danas na sunčanoj strani, jer ona podrazumeva saradnju i kreiranje kulture. Ova saradnja ima mnogo veći značaj od kulturološkog – zaključio je Panaotović.

Zahvaljujući se domaćinu na dobrodošlici, direktorka Kulturno–informativnog centra „Budo Tomović” iz Podgorice, Snežana Burzan, kazala je da se „spletom nekih istorijskih okolnosti” desilo da dva kulturna centra nisu sarađivala u protekle dve decenije, ali, dodala je, „mi smo danas dva bratska centra za kulturu. ”

Povodom programa posvećenog Miki Antiću, koji će biti održan u Podgorici, ona je ispričala da je nedavno na podgoričkom takmičenju recitatora žiri bio zbunjen, jer je polovina dečaka i devojčica recitovalo Antićeve stihove.

Burzanova je pozvala Novosađane na izložbu, rekavši da će videti mnogo lepih fotografija, predela i lica iz Crne Gore i sveta. Murseljević se u Novom Sadu predstavlja premijerno sa oko 50 fotografija koje su nastale tokom prethodne dve i po godine. Uz fotografije iz ciklusa „Bajkovita mreža odraza”, izložene su i naslovnice mesečnih KIC-flajera i kadrovi događaja koje je zabeležio na scenama KIC-a „Budo Tomović”.

Ovaj umetnik je rođen 1979. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – Odsjek za grafički dizajn. Koristi isključivo analogne kamere. Izlagao je u Podgorici, Kotoru, Tivtu, Porto Montenegru i učestvovao na nekoliko kolektivnih izložbi u zemlji i regionu. Višegodišnji je saradnik KIC-a „Budo Tomović”, a uz fotografiju, interesuju ga: strip, pozorište, filmska kritika, radijska produkcija, itd.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja