Нови Сад и Подгорица обнављају сарадњу на пољу културе

05/06/2017

У Културном центру Новог Сада вечерас, 5. јуна у Клубу „Трибина младих”, отворена је самостална изложба уметничких фотографија црногорског уметника Дамира Мурсељевића Бајковита мрежа одраза. Ово је први заједнички подухват КЦНС-а и Културно–информативног центра „Будо Томовић” из Подгорице, пошто су недавно, након готово две деценије, обновили сарадњу.

Тим поводом, директор Панаотовић, данас је у просторијама Културног центра Новог Сада угостио директорку подгоричког КИЦ-а „Будо Томовић” , Снежану Бурзан. Пријем је протекао веома успешно, уз конструктиван дијалог и обострану жељу за даљом, једнако успешном, сарадњом.

Поздравни говор на изложби одржали су директор Културног центра у Новом Саду, Бојан Панаотовић и директорка Културно–информативног центра „Будо Томовић” из Подгорице, Снежана Бурзан.

Пошто је указао на значај обновљене сарадње између новосадске и подгоричке институције културе, Панаотовић је нагласио да сарадња почиње на највишем могућем нивоу. Он је истакао да је госпођа Бурзан у тродневној посети Новом Саду, те да јој је срдачан пријем пожелео и градоначелник Милош Вучевић.

     – Што се тиче државе Србије, реафирмација ове сарадње има апсолутну подршку – истакао је директор Културног центра Новог Сада, нагласивши да се топе оне „санте леда” које спречавају оно што је логично и сврсисходно, а то је сарадња два суседна културна центра.

Панаотовић је најавио да је изложба Дамира Мурсељевића само први корак у континуираној и плодној сарадњи два културна центра, јер већ од јесени програм КЦНС-а о Мирославу Мики Антићу биће уприличен у Подгорици. У блиској будућности, на релацији Нови Сад – Подгорица, одвијаће се много разноврсних и креативних програма.

– Савремени свет има сунчану и тамну страну улице, а ми смо данас на сунчаној страни, јер она подразумева сарадњу и креирање културе. Ова сарадња има много већи значај од културолошког – закључио је Панаотовић.

Захваљујући се домаћину на добродошлици, директорка Културно–информативног центра „Будо Томовић” из Подгорице, Снежана Бурзан, казала је да се „сплетом неких историјских околности” десило да два културна центра нису сарађивала у протекле две деценије, али, додала је, „ми смо данас два братска центра за културу. ”

Поводом програма посвећеног Мики Антићу, који ће бити одржан у Подгорици, она је испричала да је недавно на подгоричком такмичењу рецитатора жири био збуњен, јер је половина дечака и девојчица рецитовало Антићеве стихове.

Бурзанова је позвала Новосађане на изложбу, рекавши да ће видети много лепих фотографија, предела и лица из Црне Горе и света. Мурсељевић се у Новом Саду представља премијерно са око 50 фотографија које су настале током претходне две и по године. Уз фотографије из циклуса „Бајковита мрежа одраза”, изложене су и насловнице месечних КИЦ-флајера и кадрови догађаја које је забележио на сценама КИЦ-а „Будо Томовић”.

Овај уметник је рођен 1979. године у Подгорици. Дипломирао је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу – Одсјек за графички дизајн. Користи искључиво аналогне камере. Излагао је у Подгорици, Котору, Тивту, Порто Монтенегру и учествовао на неколико колективних изложби у земљи и региону. Вишегодишњи је сарадник КИЦ-а „Будо Томовић”, а уз фотографију, интересују га: стрип, позориште, филмска критика, радијска продукција, итд.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања