Novi Sad grad savremene muzike!

21/08/2014

Kulturni centar Novog Sada će od 22. do 28. avgusta, zajedno sa Multimedijalnim centrom Akademije umetnosti (Đure Jakšića 7), biti domaćin kompozitorima, muzikolozima, muzičkim pedagozima i studentima prve “Letnje radionice za savremenu muziku” koju organizuje Centar za savremenu muziku Akademije umetnosti u Novom Sadu uz podršku KCNS i Univerziteta iz Berlina.

Na konferenciji za novinare povodom ovog projekta, govorili su organizatori: kompozitori Miloš Tadić i Milan Aleksić, violinistkinja, Mina Mladenović i muzička urednica KCNS, Vesna Kaćanski. Oni su objasnili kako će funcionisati radionica, ali i koji su planovi u vezi sa kontinuiranim predstavljanjem savremene muzike u javnosti.

 Ova radionica ima za cilj da promoviše i razvije postojanje savremene muzike u našoj sredini, pa će tako u Novi Sad doći oko 80 kompozitora, izvođača, eminentih muzičkih teoretičara iz naše zemlje i inostranstva. Prema rečima muzičke urednice Kulturnog centra Novog Sada, Vesne Kaćanski ovaj projekat osmislio je Centar za savremenu muziku Akademije umetnosti, a KCNS je pružio maksimalnu podršku i pomoć u realizaciji ove radionice.

– Ako pogledamo događaje koji su obeležili poslednja dva meseca, slobodno možemo reći da je naš grad, bio i ostao grad dobre i kvalitetne muzike. Saradnja koju smo ostvarili je očekivana, jer Kulturni centar dugi niz godina predstavlja muzičare i kompozitore, a kada je savremena muzika u pitanju, to smo radili u okviru ciklusa “Novi zvučni prostori”. Drago nam je da je Centar za savremenu muziku Akademije umetnosti, uspeo da animira oko 80 ljudi koji će učestvovati, i na različite načine biti uključeni u ovaj internacionalni projekat – rekla je Vesna Kaćanski.

Pored studenata i profesora muzičkih akademija iz Novog Sada i Beograda, u radionici će učestvovati i studenti i profesori muzičkih akademija u Berlinu, kao i studenti iz Hrvatske i BiH. Profesori kompozicije koje imamo čast da ugostimo na radionici su Volfgang Hajniger (HfM Berlin) i Aleksandra Vrebalov (CCNY/AUNS). Kompozitor Milan Aleksić i organizator ovog projekta rekao je da ovaj projekat pre svega želi da pruži podršku mladim stvaraocima koji tek počinju svoju karijeru.

– Podrška je veoma važna, ne samo mladim ljudima, već i ostalim kompozitorima savremene muzike u našem gradu i zemlji. Izuzetno je važno da muzika koja se napiše ne bude mrtvo slovo na papiru ili neki nerazumljivi znaci, već da se ona realizuje. Pomoću ovih radionica i akcija koje ćemo sprovesti, naš cilj je da note savremene muzike prevodimo u zvuk i tako postepeno stvorimo publiku koja voli da sluša savremenu muziku, rekao je Aleksić.

Da su ove radionice velika stvar za izvođače i kompozitore savremene muzike složila se i violinistkinja Mina Mladenović, rekavši da se retko kada dobije takva prilika da kao izvođač možete da diskutujete sa kompozitorom o samom delu, tj. da nemate samo note ispred sebe već i onog ko ih je napisao. Na taj način, u bliskoj saradnji kompozitora i izvođača, a uz pomoć profesora i predavača, daje se prilika novoj muzici da se realizuje u zvuku, u koncertnom i javnom prostoru.

Veoma važan aspekat u organizaciji Letnje radionice čini Ansambl za savremenu muziku koji se Radionici u susret osniva u okviru Centra za savremenu muziku AUNS. Ansambl će tokom kursa raditi na novim kompozicijama učesnika, a ujedno će biti i jedini koji svira savremenu muziku na našim prostorima. Kompozitor Miloš Tadić objasnio je da entuzijazam koji naši muzičari imaju prepoznat je u Berlinu i predloženo je da se osnuje profesionalni Ansambl za savremenu muziku koji će moći redovno da radi, a ne samo da prati projekte jednom godišnje.

– Broj kompozitora koji učestvuju iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukazuje na to koliko potreba za ovim Ansamblom zaista postoji. Ovo je jedinstvena prilika za studente da ujedno i rade sa Ansamblom. Jedini i pravi put kompozitora čija dela publika treba da čuje je upravo preko ansambla kojeg mi u našoj zemlji zvanično nemamo. – objasnio je Tadić.

 U okviru Letnje radionice biće održano 9 seminarskih predavanja, 60 individualnih časova kompozicije, oko 100 proba ansambla, kamernih sastava i solista, oko 20 individualnih prezentacija, 8 nastupa u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, kao i dva celovečernja koncerta na zatvaranju radionice na kojima će biti izvedene kompozicije učesnika radionice. Letnja radionica za savremenu muziku će predstaviti svoj rad i u kafe galeriji Izba, 24.08. u 21 čas, kao i nastupima na Međunarodnom novosadskom festivalu književnosti od 25.do 28.avgusta. Takođe u okviru “Letnje radionice savremene muzike” organizatori će ugostiti i eminentne profesore Volfgang Hajniger iz Berlina i Aleksadnru Vrebalov iz Srbije.

Svi programi Radionice, predavanja, seminari, prezentacije i koncerti, otvoreni su za javnost. U sali “Tribina mladih” biće održana dva završna koncerta, 26. i 28. avgusta.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja