Нови Сад град савремене музике!

21/08/2014

Културни центар Новог Сада ће од 22. до 28. августа, заједно са Мултимедијалним центром Академије уметности (Ђуре Јакшића 7), бити домаћин композиторима, музиколозима, музичким педагозима и студентима прве “Летње радионице за савремену музику” коју организује Центар за савремену музику Академије уметности у Новом Саду уз подршку КЦНС и Универзитета из Берлина.

На конференцији за новинаре поводом овог пројекта, говорили су организатори: композитори Милош Тадић и Милан Алексић, виолинисткиња, Мина Младеновић и музичка уредница КЦНС, Весна Каћански. Они су објаснили како ће фунционисати радионица, али и који су планови у вези са континуираним представљањем савремене музике у јавности.

 Ова радионица има за циљ да промовише и развије постојање савремене музике у нашој средини, па ће тако у Нови Сад доћи око 80 композитора, извођача, еминентих музичких теоретичара из наше земље и иностранства. Према речима музичке уреднице Културног центра Новог Сада, Весне Каћански овај пројекат осмислио је Центар за савремену музику Академије уметности, а КЦНС је пружио максималну подршку и помоћ у реализацији ове радионице.

– Ако погледамо догађаје који су обележили последња два месеца, слободно можемо рећи да је наш град, био и остао град добре и квалитетне музике. Сарадња коју смо остварили је очекивана, јер Културни центар дуги низ година представља музичаре и композиторе, а када је савремена музика у питању, то смо радили у оквиру циклуса “Нови звучни простори”. Драго нам је да је Центар за савремену музику Академије уметности, успео да анимира око 80 људи који ће учествовати, и на различите начине бити укључени у овај интернационални пројекат – рекла је Весна Каћански.

Поред студената и професора музичких академија из Новог Сада и Београда, у радионици ће учествовати и студенти и професори музичких академија у Берлину, као и студенти из Хрватске и БиХ. Професори композиције које имамо част да угостимо на радионици су Волфганг Хajнигер (HfM Берлин) и Александра Вребалов (CCNY/AУНС). Композитор Милан Алексић и организатор овог пројекта рекао је да овај пројекат пре свега жели да пружи подршку младим ствараоцима који тек почињу своју каријеру.

– Подршка је веома важна, не само младим људима, већ и осталим композиторима савремене музике у нашем граду и земљи. Изузетно је важно да музика која се напише не буде мртво слово на папиру или неки неразумљиви знаци, већ да се она реализује. Помоћу ових радионица и акција које ћемо спровести, наш циљ је да ноте савремене музике преводимо у звук и тако постепено створимо публику која воли да слуша савремену музику, рекао је Алексић.

Да су ове радионице велика ствар за извођаче и композиторе савремене музике сложила се и виолинисткиња Мина Младеновић, рекавши да се ретко када добије таква прилика да као извођач можете да дискутујете са композитором о самом делу, тј. да немате само ноте испред себе већ и оног ко их је написао. На тај начин, у блиској сарадњи композитора и извођача, а уз помоћ професора и предавача, даје се прилика новој музици да се реализује у звуку, у концертном и јавном простору.

Веома важан аспекат у организацији Летње радионице чини Ансамбл за савремену музику који се Радионици у сусрет оснива у оквиру Центра за савремену музику АУНС. Ансамбл ће током курса радити на новим композицијама учесника, а уједно ће бити и једини који свира савремену музику на нашим просторима. Композитор Милош Тадић објаснио је да ентузијазам који наши музичари имају препознат је у Берлину и предложено је да се оснује професионални Ансамбл за савремену музику који ће моћи редовно да ради, а не само да прати пројекте једном годишње.

– Број композитора који учествују из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине указује на то колико потреба за овим Ансамблом заиста постоји. Ово је јединствена прилика за студенте да уједно и раде са Ансамблом. Једини и прави пут композитора чија дела публика треба да чује је управо преко ансамбла којег ми у нашој земљи званично немамо. – објаснио је Тадић.

 У оквиру Летње радионице биће одржано 9 семинарских предавања, 60 индивидуалних часова композиције, око 100 проба ансамбла, камерних састава и солиста, око 20 индивидуалних презентација, 8 наступа у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала, као и два целовечерња концерта на затварању радионице на којима ће бити изведене композиције учесника радионице. Летња радионица за савремену музику ће представити свој рад и у кафе галерији Изба, 24.08. у 21 час, као и наступима на Међународном новосадском фестивалу књижевности од 25.до 28.августа. Такође у оквиру “Летње радионице савремене музике” организатори ће угостити и еминентне професоре Волфганг Хајнигер из Берлина и Алексаднру Вребалов из Србије.

Сви програми Радионице, предавања, семинари, презентације и концерти, отворени су за јавност. У сали “Трибина младих” биће одржана два завршна концерта, 26. и 28. августа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања