Нобеловцу Орхану Памуку Међународна награда „Милован Видаковић“

25/12/2016

Турски књижевник и нобеловац Орхан Памук у препуним просторијама огранка Српске академије наука и уметности, примио је Међународну књижевну награду „Милован Видаковић“, коју додељује Међународни фестивал прозе „ПРОСЕФЕСТ“, а који већ десет година организује Културни центар Новог Сада.

Награду му је уручио уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада, Недељко Мамула. Свечаној додели присустовала је и заменица директора Културног центра Новог Сада, Сунчица Марковић.

Прошле године, специјална награда „Милован Видаковић“ била је уручена перуанском нобеловцу Марио Варгас Љоси која му је додељена у препуној (1.400 посетилаца) Сали Српског Народног позоришта у Новом Саду.

Орхан Памук, који је гост Српске академије наука и уметности данас је посетио и Нови Сад, док је јуче био у Београду. Велики број поштовалаца овог књижевника дошао је како би се упознао са њим, али и добио потпис у његовој књизи. Осим тога, посетиоци су имали прилику и да чују утиске које је Памук стекао приликом доласка у Србију, али и да питају нешто књижевника.

До сада су на српски објављена дела Орхана Памука у издању Геопоетике: Бела тврђава, 2002; Нови живот, 2004; Зовем се Црвено, 2006; Истанбул, 2006; Џевдет-бег и његови синови, 2007; Снег, 2007; Црна књига, 2008; Музеј невиности, 2008; Друге боје (есеји и једна прича), 2011; Тиха кућа, 2013; Чудан осећај у мени, 2015 и Жена црвене косе, 2016. Орхан Памук је добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године. Памукове књиге преведене су на више од шездесет језика.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања