Нобеловцу Орхану Памуку Међународна награда “Милован Видаковић”

query_builder

Турски књижевник и нобеловац Орхан Памук у препуним просторијама огранка Српске академије наука и уметности, примио је Међународну књижевну награду „Милован Видаковић“, коју додељује Међународни фестивал прозе “ПРОСЕФЕСТ”, а који већ десет година организује Културни центар Новог Сада.

Награду му је уручио уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада, Недељко Мамула. Свечаној додели присустовала је и заменица директора Културног центра Новог Сада, Сунчица Марковић.

Прошле године, специјална награда „Милован Видаковић“ била је уручена перуанском нобеловцу Марио Варгас Љоси која му је додељена у препуној (1.400 посетилаца) Сали Српског Народног позоришта у Новом Саду.

Орхан Памук, који је гост Српске академије наука и уметности данас је посетио и Нови Сад, док је јуче био у Београду. Велики број поштовалаца овог књижевника дошао је како би се упознао са њим, али и добио потпис у његовој књизи. Осим тога, посетиоци су имали прилику и да чују утиске које је Памук стекао приликом доласка у Србију, али и да питају нешто књижевника.

До сада су на српски објављена дела Орхана Памука у издању Геопоетике: Бела тврђава, 2002; Нови живот, 2004; Зовем се Црвено, 2006; Истанбул, 2006; Џевдет-бег и његови синови, 2007; Снег, 2007; Црна књига, 2008; Музеј невиности, 2008; Друге боје (есеји и једна прича), 2011; Тиха кућа, 2013; Чудан осећај у мени, 2015 и Жена црвене косе, 2016. Орхан Памук је добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године. Памукове књиге преведене су на више од шездесет језика.

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language