НОА ФЕСТ 2018

03/09/2018

НОА ФЕСТ 2018

12.9 – 19.9.2018.

МОЗАИК ДАНАС

 

НОАфест 2018 (Novi Sad open art festival) окупља пету годину за редом савремене визуелне уметнике. У хетерогености уметничког изражавања сваке године биран је другачији медиј који их спаја, ове године то је мозаик. Појам „Open Art“ је покретачка тачка која фокус ставља на уметника(цу) и његов (њен) однос према медију, од сакралних преко профаних до испитивања граница у техници мозаика. Поред домаћих уметника у учешћу у фестивалу придружиће се и три госта из региона.

НОА је фестивал домаће савремене уметности. Кроз континуирано развијање сарадње и активно програмско решење НОАфест усмерен је са једне стране на истраживање односа акције и реакције у друштву, окупљања и активног учешћа уметника и сарадника и утицаја који оставља на публику. Лајтмотив концепта фестивала је „Уметност је жива ако има оних који је конзумирају“, однос данашњег друштва према уметности као потреби.

Програмско решење и уређивачка политика НОАфест-а са изразитим интерактивним и комуникацијским карактеристикама упућује циљано на културно умрежавање,  развијање сарадње између различитик културних сектора, уметника и историчара уметности, теоретичара уметности, ликовних критичара, менаџера у култури затим између приватног и јавног сектора, слободних уметника и културних институција, као и међународну сарадњу. Све наведено, даље циљано води на развијање комуникације са публиком, без које уметност не може да живи и прихватања савремених токова у друштву.

НОАфест 2018 почиње 12. септембра у 17 часова окупљањем учесника, дружењем уз коктел, које ће да резултира неформалним панелом у 19 часова. Учесници : Љиљана Суботић, историчар уметности; Мирјана Милић, магистар сликарства и професор на Високој школи – Академији СПЦ за уметност и конзервацију; Бранислав Михајлов, историчар уметности и магистар техничких наука за односе с јавношћу и мултимедијалне комуникације; Љиљана Ривић, уметница; Крум Шаранков, уметник по позиву; Зоран Живковић, уметник по позиву и модератор Биљана Јотић, историчар уметности.

Наставак следи у простору дворца Еђшег где ће се одржавати радиониице са децом (Љиљана Ривић), стручно вођење кроз изложбу са разговором.  Двојезична брошура садржаће и документацију са пропратних програма.

Селектори НОАфест-а 2018 су: Сунчица Марковић (помоћник директора Културног центра Новог Сада), Биљана Јотић (историчарка уметности) и Љиљана Суботић (историчарка уметности).

Учесници НОАфест-а 2018: Дуња Сирмиум, Миљана Радојчић, Маријана Ракичевић, Стефан Станчић, Софија Марковић, Дина Стаматовић, Ана Миљковић, Милица Вујнић, Биљана Ђоковић, Милица Вуковић, Анђелка Радојевић, Наталија Миладиновић, Милан Ћук, Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Дарко Бурнаћ, Јелена Пејовић, Николина Манојловић Врачар (Хрватска), Зоран Живковић (Црна Гора), Крум Шаранков (Бугарска).

 

ПРОГРАМ

 

12.9. (среда)

19:00 Трибина младих КЦНС

Отварање фестивала и изложбе уз панел-дискусију „Мозаик данас“

На панелу учествују: Љиљана Суботић, историчар уметности; Мирјана Милић, магистар сликарства и професор на Високој школи – Академији СПЦ за уметност и конзервацију; Бранислав Михајлов, историчар уметности и магистар техничких наука за односе с јавношћу и мултимедијалне комуникације; Љиљана Ривић, уметница; Крум Шаранков (Бугарска), уметник по позиву; Зоран Живковић (Црна Гора), уметник по позиву и модератор Биљана Јотић, историчар уметности.

 

14.9. (петак)

18:00 дворац Еђшег

Отварање изложбе дечјих мозаика

 

15.9. (субота)

11:00-14:00 дворац Еђшег

Радионице мозаика за децу

 

16.9. (недеља)

11:00-14:00 дворац Еђшег

Радионице мозаика за децу

 

17.9. (понедељак)

„Мозаик од боја и речи“

НОА радионице са предшколцима из ПУ „Радосно детињство“

 

18.9. (уторак)

„Мозаик од боја и речи“

НОА радионице са предшколцима из ПУ „Радосно детињство“

 

19.9. (среда)

12:00 Трибина младих КЦНС

Затварање фестивала – Отворени час, разговори о мозаику са ученицима и студентима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања