НИКОЛА РАДОСАВЉЕВИЋ-ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА „УМИРЕНИ“ 4.5.2015.

21/04/2015

Замишљена места као симболи уточишта

 

Изложба цртежа Николе Радосављевића „Умирени“ биће отворена у понедељак 4. маја у 19 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Изложба ће се моћи погледати до 14. маја.

„Серија цртежа под називом „Умирени“ настала је ослањајући се на идеје о процесу настанка дела апстрактног америчког сликарства током педесетих година прошлог века, и као таква она даје индивидуални, искључиво лични приказ замишљених места која би требала да симболизују одмориште или уточиште. Визуализоване идеје скривеног места које сопствену енергију гомила унутар себе самог, а препознатљиво је од стране појединца, имплицира силу чисте енергије природе, која посматрача везује за посматрани облик. Свесно грађење ликовне форме као динамизма визуелне силе која бива неспутана људском акцијом, заправо је пренесено читање односа природе према човеку, у коме природа, као самостална јединица, не тежи свесном развоју сопствене силе, већ устаљеним процесима способно еволуира и даје нове форме, нове могућности, нови свет.

Примарни геометријски облик установљен од стране човека овде је искоришћен као поновно ишчитавање базичних, наративних јединица, којима човечанство описује своју везу са природом, и из које црпи сву своју стваралачку снагу. Теоријски се поставља однос у коме је човек доминантни учесник, и без ког се, заправо, ништа не би променило, он је активни стваралац чији финални производ нема задатак да упозна процес стварања, већ само да створи. Примитивни облици у пракси временом су извршили утицај на примитивни систем размишљања и стварања, популаризујући банално, плитко, инфантилно…“ Аутор

Никола Радосављевић, рођен 1991. у Ужицу, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике, атеље графика и књига у класи редовне професорке Гордане Петровић, 2014. Године. Тренутно је студент мастер студија на истом факултету, област графике.  Добитник је четрнаест награда из области цртежа и графике, учествовао на више од педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Немачка, Јапан, Швајцарска…). До сада је организовао десет самосталних излагања. Ово му је једанаесто по реду. Део је студентске секције националног наступа Србије на Прашком квадријеналу 2015. Завршио је средњу  уметничку школу у Ужицу на одсеку техничар дизајна графике. Бави се графиком, цртежом, и проширеним медијима у области цртежа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања