НИКОЛА БРКАНОВИЋ-ИЗЛОЖБА СЛИКА „РАЈСКА РЕКА КАО ГАРАВИ СОКАК“

21/04/2015

Аутентичан алиби наше пригушености

 

Изложбу слика Николе Бркановића „Рајска река као Гарави сокак“  свечано је отворио ликовни и књижвни критичар Драшко Ређеп у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Отварање су употпунили Драган и Душан Крстић са својом бендом “Дуо Крош”, који су музиком дочарали изложене слике.

Посетиоцима, који су се у топлој атмосфери осетили као да се налазе у једном од сокака које је Бркановић насликао, приређен је прави мали времеплов.

– Гарави сокак је, за овог сликара, аутентичан алиби наше пригушености, провинцијалних навика, понашања као таквог. Аутор је стварајући моћне артерије Дунава помало загонетан и увек другачији гарави сокак сликао без дистанце. Брнкановић је сликајући Дунав поново освојио светлост и опчинио нас свим тим пределима, пејзажима и бојама које они доносе – рекао је Ређеп.

Непредвидљива линија која се осликава на сваком ауторовом делу, Ређепа подсећа на предео у којем је аутор живео, од Даља до Сомбора. Сликајући сокаке, аутор је пренео боје дана, али и ноћи које некада подсећају на чергарски живот, због детаља који се појављују на сликама.

Никола Бркновић, захвалио се посетиоцима што су на отварање изложбе дошли у великом броју

– За мене ово није мали салон, већ велики. За сваког сликара отварање изложбе представља велики дан, тако се и ја осећам вечерас.– рекао је аутор.

Изложба се може погледати до 26. априла.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања