Nevesinjska puška u Novom Sadu Spoj tradicije i kulture

16/06/2015

Izložba slika 140 godina od Nevesinjske puške autorke Biljane Ristić,  zvanično je otvorena u ponedeljak, na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra. Osim autorke, o ovim nezapamćenim junacima i delima nešto više rekli su novinar Milivoje Beštić, praunuka jednog od zastupljenih ustanika Nataša Gligorić, književnik i pisac Radovan Ždrale,  kao i v. d. direktora KCNS Bojan Panaotović.

Na izložbi, posetioci su mogli da vide veliki broj portreta nekadašnjih Nevesinskih  junaka, kao i kratak rezime njihovih doprinosa.  Autorka izložbe, rekla je da je ideja potekla onog trenutka kada je radila jedan plakat primetivši da je nemoguće pronaći autentične portrete ovih junaka.

Da je ova izložba od velike važnosti po kulturu i otrežnjenje moderne Srbije, da se zaključiti iz činjenice da će nastali portreti posetiti još nekoliko značajnijih kulturnih centara sa ovog područja. Tako će se posle Novog Sada ova reprezentativna postavka održati prvo u Beogradu, a zatim i u Trebinju.  Vršilac dužnosti direktora KCNS Bojan Panaotović rekao je da ovi portreti predstavljaju jedinstvenu oazu različitosti i originalnosti.

  – Raduje me što je na ovoj izložbi prisutan veliki broj uglednih domaćina i ljudi iz političkih stranaka. To znači da na području Srbije još uvek opstaje kosmopolitizam. Jedini način da zaslužimo poštovanje, jeste da širimo ljubav, kako prema vlastitoj porodici, tako i prema drugim kulturama. Kultura sećanja je luksuz koga se ne smemo odreći – zaključio je Panaotović.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja