Невесињска пушка у Новом Саду Спој традиције и културе

16/06/2015

Изложба слика 140 година од Невесињске пушке ауторке Биљане Ристић,  званично је отворена у понедељак, на Трибини младих новосадског Културног центра. Осим ауторке, о овим незапамћеним јунацима и делима нешто више рекли су новинар Миливоје Бештић, праунука једног од заступљених устаника Наташа Глигорић, књижевник и писац Радован Ждрале,  као и в. д. директора КЦНС Бојан Панаотовић.

На изложби, посетиоци су могли да виде велики број портрета некадашњих Невесинских  јунака, као и кратак резиме њихових доприноса.  Ауторка изложбе, рекла је да је идеја потекла оног тренутка када је радила један плакат приметивши да је немогуће пронаћи аутентичне портрете ових јунака.

Да је ова изложба од велике важности по културу и отрежњење модерне Србије, да се закључити из чињенице да ће настали портрети посетити још неколико значајнијих културних центара са овог подручја. Тако ће се после Новог Сада ова репрезентативна поставка одржати прво у Београду, а затим и у Требињу.  Вршилац дужности директора КЦНС Бојан Панаотовић рекао је да ови портрети представљају јединствену оазу различитости и оригиналности.

  – Радује ме што је на овој изложби присутан велики број угледних домаћина и људи из политичких странака. То значи да на подручју Србије још увек опстаје космополитизам. Једини начин да заслужимо поштовање, јесте да ширимо љубав, како према властитој породици, тако и према другим културама. Култура сећања је луксуз кога се не смемо одрећи – закључио је Панаотовић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања