Neuropsihološki aspekti strasne “ljubavi”

01/04/2014

Koliko strasna ljubav utiče na naš razum i emocije, da li ona pokreće kreativnost u nama, i da li je ona konstruktivna ili destruktivna? Psiholog, Aleksandar Šibul, u okviru tribine “Neuropsihologija” pokušao je da odgonetne odgovore na ova kompleksna pitanja, oslanjajući se na rezultate najnovijih neuropsiholoških istraživanja.

Sternbergova teorija ljubavi

 

Svetska istraživanja pokazuju da se ljubav drugačije manifestuje kod muškarca i kod žene. Šibul je prikazao Sternbergovu teoriju ljubavi koja se sastoji od tri aspekta- intime, strasti i posvećenosti. U ovom trouglu, kako je objasnio, harmoniju i celinu čine kombinacija sva tri aspekta. U početnim godinama funkcionalne partnerske veze dominira harmonija sva tri činilaca, a  tokom vremena  se gubi jedan od tri, a najčešće je to strast.

-Ljubav je vrlo kompleksna i ona se ne može staviti u okvire, ali Stenderbergova teorija ljubavi dočarava kombinaciju aspekata u kojima se nalazi stanje ljubavi. Po ovoj teoriji,  romantična ili strasna ljubav je kombinacija strasti i intimnosti što će biti i osnovna tema današnjeg predavanja –rekao je Šibul.

Kada je različitost u pitanju, istraživanja pokazuju da žene  ljubav doživljavaju drugačije od muškaraca. One tako imaju i različite potrebe i kriterijume u odabiru partnera, a jedan koji je svakako najviše komentarisan je novac.  Prema Šibulovim rečima, ženi je novac u ljubavi izuzetno važan i to ne treba gledati kao loše, jer sa psiholške strane ona kroz novac vidi sigurnost.

-Potrebe žene su da imaju nekog ko će im biti stub, sigurnost. Pre modernog doba, to je značilo da je muškarac taj koji finansijski dorpinosi porodici. Danas, osim novca, žena ipak traži i atraktivnost, sposobnost, i inteligenciju. Uloga novca u ljubavi je velika, jer i pored toga što danas imamo modernu ženu koja je emancipovanija, inteligentnija i sposobnija, ona partnerov novac i dalje vidi kao sigurnu i stabilnu budućnost. – objasnio je Šibul.

Ljubav je vrlo kompleksna u psihološkom, i različita u polnom smislu, pa zbog toga naši hormoni igraju veliku ulogu, jer oni reaguju na emocije. Pojedini hormoni kada su povišeni, luče ljubavnu euforiju -dopamin i norepineferin.

-U mozgu se nalazi nešto što se kod žena aktivira, a kod muškaraca ne. Konkretno, to je veći deo insule i cerebralnog dela mozga. Insula podstiče strah od gubitka osobe, ona ima više negativnu ulogu koja je jedan izvor buđenja pažnje i obazrivosti. I to su sve nesvesni mehanizmi – rekao je Šibul naglašivši da nam u buđenju strasti, podizanju hormona i zaljubljivanju takođe pomaže i čulo mirisa čija efikasnost može da nam podari kompatabilnog partnera.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l39GuKpZnaI[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja