Неуропсихолошки аспекти страсне „љубави“

01/04/2014

Колико страсна љубав утиче на наш разум и емоције, да ли она покреће креативност у нама, и да ли је она конструктивна или деструктивна? Психолог, Александар Шибул, у оквиру трибине „Неуропсихологија“ покушао је да одгонетне одговоре на ова комплексна питања, ослањајући се на резултате најновијих неуропсихолошких истраживања.

Стернбергова теорија љубави

 

Светска истраживања показују да се љубав другачије манифестује код мушкарца и код жене. Шибул је приказао Стернбергову теорију љубави која се састоји од три аспекта- интиме, страсти и посвећености. У овом троуглу, како је објаснио, хармонију и целину чине комбинација сва три аспекта. У почетним годинама функционалне партнерске везе доминира хармонија сва три чинилаца, а  током времена  се губи један од три, а најчешће је то страст.

-Љубав је врло комплексна и она се не може ставити у оквире, али Стендербергова теорија љубави дочарава комбинацију аспеката у којима се налази стање љубави. По овој теорији,  романтична или страсна љубав је комбинација страсти и интимности што ће бити и основна тема данашњег предавања –рекао је Шибул.

Када је различитост у питању, истраживања показују да жене  љубав доживљавају другачије од мушкараца. Оне тако имају и различите потребе и критеријуме у одабиру партнера, а један који је свакако највише коментарисан је новац.  Према Шибуловим речима, жени је новац у љубави изузетно важан и то не треба гледати као лоше, јер са психолшке стране она кроз новац види сигурност.

-Потребе жене су да имају неког ко ће им бити стуб, сигурност. Пре модерног доба, то је значило да је мушкарац тај који финансијски дорпиноси породици. Данас, осим новца, жена ипак тражи и атрактивност, способност, и интелигенцију. Улога новца у љубави је велика, јер и поред тога што данас имамо модерну жену која је еманципованија, интелигентнија и способнија, она партнеров новац и даље види као сигурну и стабилну будућност. – објаснио је Шибул.

Љубав је врло комплексна у психолошком, и различита у полном смислу, па због тога наши хормони играју велику улогу, јер они реагују на емоције. Поједини хормони када су повишени, луче љубавну еуфорију -допамин и норепинеферин.

-У мозгу се налази нешто што се код жена активира, а код мушкараца не. Конкретно, то је већи део инсуле и церебралног дела мозга. Инсула подстиче страх од губитка особе, она има више негативну улогу која је један извор буђења пажње и обазривости. И то су све несвесни механизми – рекао је Шибул наглашивши да нам у буђењу страсти, подизању хормона и заљубљивању такође помаже и чуло мириса чија ефикасност може да нам подари компатабилног партнера.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l39GuKpZnaI[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања