Neuobičajna dela Georga Redžeka

21/07/2015

Izložba slika Georga Redžeka svečano je otvorena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Umetnikov opus predstavio je likovni kritičar Luka Salapura, koji je pred mnogobrojnim Novosađanima i otvorio izložbu.

– Dok posmatramo, ili pre svega, kada govorimo o likovnom rukopisu i ikonografiji umetničkih dela Georga Redžeka, ne samo novostvorenim već u ukupnom angažmanu, ne možemo da se ne zapitamo o samoj suštini bića čoveka. Njegova dela nisu uobičajena visoko kvalitetna likovna predstava snažnog doživljaja sveta koji nas okružuje i koji možemo istorijski da artikulišemo, već nas podsećaju da treba da obratimo pažnju na mikro elemente sveukupne predstave života koje nam umetnik nudi na uvid – rekao je Salapura.

Snažna i sugestivna ekspresivnost ovog slikarstva, potpuno suprotna autorovom ličnom pojavnošću, poziva na snažno, ozbiljno i duboko promišljanje. Njegova dela, iako znaju da budu vizuelno zavodljiva, ne traže uživanje u jednostavnosti prostog likovnog posmatranja već ozbiljan i odgovoran lični angažman. Autor se zahvalio mnogobrojnim posetiocima koji su došli na otvaranje rekavši da dela treba da govore umesto njega.

Georg Redžek rođen je u Kragujevcu 1965.godine. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989.godine, a dve godine kasnije postaje član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. 1996.godine magistrirao je na Akademiji umestnosti u Novom Sadu. Dobitnik je nekoliko nagrada, a izlagao je na više kolektivnih i samostanih izložbi.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja