Неуобичајна дела Геoрга Реџека

21/07/2015

Изложба слика Георга Реџека свечано је отворена у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Уметников опус представио је ликовни критичар Лука Салапура, који је пред многобројним Новосађанима и отворио изложбу.

– Док посматрамо, или пре свега, када говоримо о ликовном рукопису и иконографији уметничких дела Георга Реџека, не само новоствореним већ у укупном ангажману, не можемо да се не запитамо о самој суштини бића човека. Његова дела нису уобичајена високо квалитетна ликовна представа снажног доживљаја света који нас окружује и који можемо историјски да артикулишемо, већ нас подсећају да треба да обратимо пажњу на микро елементе свеукупне представе живота које нам уметник нуди на увид – рекао је Салапура.

Снажна и сугестивна експресивност овог сликарства, потпуно супротна ауторовом личном појавношћу, позива на снажно, озбиљно и дубоко промишљање. Његова дела, иако знају да буду визуелно заводљива, не траже уживање у једноставности простог ликовног посматрања већ озбиљан и одговоран лични ангажман. Аутор се захвалио многобројним посетиоцима који су дошли на отварање рекавши да дела треба да говоре уместо њега.

Георг Реџек рођен је у Крагујевцу 1965.године. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду 1989.године, а две године касније постаје члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине. 1996.године магистрирао је на Академији уместности у Новом Саду. Добитник је неколико награда, а излагао је на више колективних и самостаних изложби.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања